Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nyt fra A-kassen
Feriedagpenge fra A-kassen
Den 1. maj starter det nye ferieår. Medlemmer, der ikke selv har optjent ret til ferie med løn eller feriegodtgørelse har – under visse betingelser – ret til at få feriedagpenge fra a-kassen.
I løbet af april måned udsender Offentligt Ansattes Arbejdsløshedskasse optjeningsmeddelelser med oplysning om, hvor mange dage med feriedagpenge, medlemmerne har optjent ret til. Det antal dage du eventuelt har optjent ret til er afhængig af, hvilke ydelser du har fået i optjeningsåret 01.01.03. - 31.12.03.
De ydelser, der giver ret til feriedagpenge er: fra a-kassen: dagpenge, uddannelsesgodtgørelse, aktiveringsydelse, orlovsydelse, feriedagpenge, VEU-godtgørelse, fra kommunen: sygedagpenge, barselsdagpenge, dagpenge under adoptionsorlov, andet: voksenuddannelsesstøtte (SVU) og dagpenge under arbejdssøgning i andet EØS-land. Det er kun ydelser fra a-kassen, kommunen og SVU, der er medregnet i optjeningsmeddelelsen. Dagpenge ved arbejdssøgning i andet EØS-land har vi ikke oplysning om. Det skal du selv skaffe dokumentation for, når du vil søge feriedagpenge.
Selv om du har fået ydelser i hele optjeningsåret, har du ikke nødvendigvis dækning til hele fem ugers ferie. Det afhænger af beløbets størrelse. For at optjene ret til 25 dage med dagpenge under ferie, skal du have modtaget ydelser svarende til højeste dagpengesats i alle uger i optjeningsåret.
Har du optjent feriedagpenge på baggrund af f.eks. orlov til børnepasning, børnepasning, vil antallet af dage med feriedagpenge være mindre, fordi orlovssatsen er lavere. Du har stadig ret til at holde fem ugers ferie, men nogle dage kan være for egen regning.
For dimittender/nyuddannede gælder særlige regler, se nedenfor.
Dagpengeret – en betingelse for at få dagpenge under ferie
For at få feriedagpenge skal du på ferietidspunktet være ledig og tilmeldt arbejdsformidlingen, eller du skal være lønmodtager og berettiget til dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs
Du kan således ikke få udbetalt feriedagpenge i en karantæneperiode. Du kan godt holde ferien, men det bliver for egen regning.
Du kan heller ikke få feriedagpenge, hvis du har valgt at gå hjemme i en periode.
Hvis du er under uddannelse, vil du som hovedregel ikke være dagpengeberettiget. Det gælder dog ikke for de uddannelser, som man kan tage med dagpenge bl.a. de sidste to år af pædagogmerituddannelsen. (se om dagpenge og pædagogmerituddannelsen andet sted i bladet).
Hvis du arbejder på nedsat tid med tabt arbejdsfortjeneste, fordi du har et handicappet barn, vil du som udgangspunkt heller ikke være berettiget til dagpenge og således heller ikke til feriedagpenge.
Du skal have bopæl i Danmark og skal opholde dig i Danmark før ferien begynder.
Selvstændig virksomhed eller beskæftigelse i ægtefælles selvstændige virksomhed, kan også have betydning for dagpengeretten og dermed for retten til dagpenge under ferie.
Hvordan søger du?
Der bliver sendt ansøgningsskema ud med optjeningsmeddelelsen, men de kan også fås ved henvendelse til a-kassen eller AF. Dimittender skal have et særligt skema.
Læs vejledningen og udfyld skemaet omhyggeligt, så du undgår at få det retur. Vær især opmærksom på at du skal oplyse om al ferie, du evt. har optjent hos en arbejdsgiver, og du skal oplyse om alle ferieperioder – også dem du får/har fået løn eller feriegodtgørelse for.
Den ferie, du har optjent hos en arbejdsgiver, skal – som hovedregel - afholdes inden, der kan udbetales dagpenge under ferie fra a-kassen. Det samme gælder evt. overført ferie fra tidligere ferieår.
Hvis du har en optjeningsmeddelelse fra en anden a-kasse, så send den sammen med ansøgningen.
Dagpenge under ferie udbetales fra den a-kasse, du er medlem af på ferietidspunktet, også selv om de er optjent i en anden a-kasse.
Arbejdsløse – husk at informere arbejdsformidlingen og a-kassen!
Arbejdsløse kan lægge ferien som de vil. Alle fem uger kan holdes samlet eller der kan holdes korte perioder eller enkeltdage.
Det er vigtigt, at give arbejdsformidlingen besked om ferien senest 14 dage før og gerne tidligere. Arbejdsformidlingen skal nemlig kun respektere ferien, hvis ferietidspunktet er meddelt senest 14 dage før ferien.
Meddeles den senere, kan du risikere at blive indkaldt til møde på AF eller blive formidlet arbejde i ferien. Hvis man udebliver fra et møde eller en formidlingssamtale pga. ferie, der ikke er meddelt 14 dage før, vil man få tre ugers karantæne.
Hvis mødet er indkaldt f.eks. med tre ugers varsel, kan man ikke efterfølgende lægge en ferie på det tidspunkt, selv om man overholder 14-dages fristen.
14-dages fristen gælder ikke hvis du er i jobtræning. Så skal ferien aftales med arbejdsgiver.
14-dages fristen gælder ikke hvis du holder en enkelt feriedag. Den kan dog ikke lægges på en dag, hvor du allerede er indkaldt af AF.
Hvis du deltager i aktiviteter ifølge en jobplan, skal du også aftale ferien med AF. Ferien kan betyde at din jobplan skal revideres.
A-kassen skal have besked om ferien senest dagen før, den første dag med feriedagpenge, hvis du er ledig. Hvis ikke der er givet besked til a-kassen, mister du retten til feriedagpenge frem til den dag du giver besked om ferien.
Hvis du er på uddannelsesgodtgørelse eller aktiveringsydelse
Hvis du får uddannelsesgodtgørelse eller aktiveringsydelse som ledig, kan du holde ferie og få feriedagpenge når uddannelsesstedet holder ferielukket. Hvis du skal holde ferie på tidspunkter, hvor der er undervisning, skal AF godkende det og ferien skal skrives ind i din jobplan.
Hvis AF har fraveget kravet om at du skal stå til rådighed, kan du ikke få feriedagpenge, men skal fortsætte med godtgørelsen under ferien.
Overført ferie
Ferieloven giver mulighed for at overføre ferie fra et ferieår til et andet. Det gælder kun ferie, som er optjent hos en arbejdsgiver, man stadig er ansat hos.
Hvis der skal overføres ferie til et senere ferieår, skal der – inden det foregående ferieårs udløb – laves en skriftlig aftale mellem arbejdsgiveren og lønmodtageren om overførslen. Når der søges feriedagpenge, skal akassen have en kopi af aftalen
Som hovedregel skal ferie optjent hos en arbejdsgiver holdes før der kan udbetales feriedagpenge, men hvis den optjente ferie, er overført til det efterfølgende ferieår, kan feriedagpenge udbetales, som om den optjente ferie er afholdt.
I det følgende ferieår skal den overførte ferie holdes før anden ferie.
Ex.: Har du i 2003 optjent 10 dage med løn og 15 med feriedagpenge og får overført de 10 dage til næste ferieår (01.04.05 - 30.04.06), kan du i ferieåret 01.04.04 - 30.04.04 nøjes med at holde de 15 dage du skal have med feriedagpenge.
I ferieåret 01.05.05 – 30.04.06, skal du så holde de 10 dages overført ferie og den ferie, du har optjent med løn i 2004, før du kan få udbetalt evt. feriedagpenge.
Ledige kan ikke overføre ferie til næste ferieår, og der er ikke mulighed for at overføre feriedagpenge fra et ferieår til et andet.
Dimittender – særregler
Hvis du er dimittend, er du omfattet af en særlig ordning i det ferieår, du afslutter uddannelse og i det efterfølgende år. I det første ferieår vil du som udgangspunkt være berettiget til 15, 10 eller 5 dage med feriedagpenge. Antallet af dage, er afhængigt, af det tidspunkt du er blevet optaget som dimittend. I det efterfølgende ferieår, har du som udgangspunkt ret til 15 dage med dagpenge under ferie.
Der skal dog ske fradrag for ferie du har optjent ved lønarbejde, herunder også i lønnet praktik.
Sats
Du vil som udgangspunkt få udbetalt feriedagpenge med samme sats som ville være anvendt til udbetaling af dagpenge. Maksimumsatsen for dagpenge er p.t. 641,- kr. for fuldtidsforsikrede og 427,- kr. for deltidsforsikrede.
Hvis du ikke har fået dagpenge eller uddannelsesgodtgørelse i 2003 eller senere vil du få dimittendsatsen, som er 526,- kr. for fuldtidsforsikrede og 350,- kr for deltidsforsikrede.
Det er din forsikringsstatus på ferietidspunktet, der afgør om du får satsen for fuldtids- eller deltidsforsikrede. Hvornår udbetales feriedagpenge. Du kan tidligst få feriedagpengene ca. 1. uge før feriens start. Du kan dog kun regne med at få feriedagpengene før feriens start, hvis a-kassen har ansøgningen i korrekt udfyldt stand senest en måned før ferien.
Vi vil dog være glade for at få ansøgningerne endnu tidligere, hvis det kan lade sig gøre, især hvis det drejer sig om ferie i skoleferieperioderne.
Hvis du er i tvivl om noget i forbindelse med feriedagpenge, så kontakt a-kassen.