Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Redigeret af Elisabeth Lockert Lange
FAGLIG VOLDGIFT:
Afgørelse undervejs for døgnområdet.
Den længe ventede faglige voldgift mellem Forbundet af Offentligt Ansatte, Socialpædagogernes Landsforbund, Dansk Metal og Ledernes Hovedorganisation mod KL, Amtsrådsforeningen, København og Frederiksberg Kommuner blev afviklet 24. marts. Uenigheden vedrører overenskomstfornyelsen pr. 1. april 2002. inden for døgn- og særforsorgsområdet samt værkstedsområdet om grundlønsændringer for henholdsvis ledere, mellemledere og basispersonale.
Opmanden afsluttede voldgiften med at oplyse, at hans afgørelse i sagen vil foreligge lige før eller efter påske. Dette er grunden til, at overenskomsterne inden for døgn- og særforsorgsområdet, dvs. overenskomsten for værkstedsassistenter/-ledere, overenskomsten for Pædagogisk Personale ved Frederiksberg Kommunes boformer samt de sammenskrevne overenskomster på døgnområdet gældende for Københavns Kommune, endnu ikke er underskrevet.
Ny formand for Børns Vilkår
Hovedbestyrelsen i Børns Vilkår forventes i dag at udpege kommunikationsrådgiver Peter Albæk til at efterfølge John Aasted Halse som formand for foreningen. Peter Albæk er cand.scient.pol., tidl. ministersekretær og i dag partner i firmaet Brinkmann & Partners.
Færre vil være pædagog
Pædagogseminarierne har modtaget 20 pct. færre ansøgere end sidste år. Det viser opgørelsen over antallet af ansøgere i kvote 2. Formanden for Pædagogseminariernes Rektorforsamling, Søren K. Lauridsen, mener, at der i løbet af få år opstår en overordentlig mærkbar pædagogmangel.
Flere psykiske arbejdsskader
Tal fra Arbejdsskadestyrelsen viser en stigning i anmeldte psykiske arbejdsskader i 2003 på 20% sammenlignet med 2003 og en tredobling sammenlignet med 1996. En voldsom stigning, som sikkert bl.a. kan forklares med det voldsomt øgede pres der er på medarbejderne på grund af omstillingsprocesser og dårligt psykisk arbejdsmiljø til følge. Kun få, 4,6 pct., får lidelsen anerkendt som en arbejdsskade, angiveligt fordi det er svært at dokumentere, at det er arbejdet, der er årsagen.
Udviklingshæmmede får job
I løbet af tre år er en gruppe unge udviklingshæmmede i København kommet ud på det ordinære arbejdsmarked. De er ansat på overenskomstmæssige vilkår, men med udgangspunkt i at lønnen er en trediedel af mindstelønnen. Der stilles krav til virksomhederne om at være deres sociale ansvar bevidst, så de unge ikke udnyttes.
En and
Skriverierne om kommunal lønfest er en and. Det mener Dennis Kristensen, formand for KTO (forhandlingsfællesskab for mere end 500.000 ansatte i kommuner og amter). Set over en kortere årrække har de ansatte i kommunerne ikke haft de store lønstignnger.
I de første kvartaler i 2002 havde de kommunalt ansatte stigninger på 1,3 procent til 2,7 procent. I samme periode steg de privatansatte med ca. 4 procent. De kommunalt ansatte har den aftalte lønudvikling for den 3- årige overenskomstperiode med meget lidt første år, en hel del andet år og mere på det jævne i tredje år. Set over en årrække er det stadig de privat ansatte som er steget mest.
Barndommen får eget museum
Århus Byråd besluttede på sit møde den 3. marts at Kvindemuseet kan udvide, og Egmont Fonden står parat med en stor bevilling på 2.5 mill. kroner til et helt nyt initiativ om Barndommens Kulturhistorie fortalt i udstillinger som pigernes og drengenes historie.
Med byrådets beslutning er Kvindemuseet rykket nærmere på at kunne gøre brug af bevillingen fra den private fond. Her vil nutidens børn få lejlighed til at se deres egen forhistorie fortalt gennem emner som børnearbejde og skolegang, familiestørrelse med søskendeflokke og børnedødelighed, lege og medier osv. Barndommens Museum ønsker at blive et sted med både udstillinger, værksteder og rollespil, og tilbud med brug af den nyeste teknologi og søgemuligheder i et nyindrettet museotek. Et sted hvor man kan gå på opdagelse sammen med forældre og bedsteforældre og snakke om forskelle mellem før og nu.
Kontrol og vold
De offentligt ansatte møder alt for ofte mistillid og kontrol fra deres eget system og mangel på respekt fra brugerne. Det mener professor Tage Søndergaard Kristensen fra Arbejdsmiljøinstituttet. Han har gennemført halvdelen af et 5-årigt forskningsprojekt om offentligt andsatte, PUMA (Projekt Udbrændthed Motivation og Arbejdsglæde), og han har set stor frustration og utilfredshed. Så stor at han forudser alvorlige problemer med at rekruttere arbejdskraft til fremtidens velfærdsopgaver.
Fritidsinstitutioner får fællesråd
Fritidsinstitutionerne og klubberne i Københavns Kommune skal lige som folkeskolerne have et fællesråd, hvor politikere, medarbejdere, forældre og større børn og unge kan drøfte generelle og overordnede spørgsmål af betydning for fritidsinstitutionerne. Det mener et stort flertal i Uddannelses- og Ungdomsudvalget, og det har de indstillet til Borgerrepræsentationen. Borgmester Per Bregengaard mener at »ikke mindst forløbet omkring fritidshjemmenes overlevelse og samtænkningen mellem skole og fritidsinstitutioner viser, at det vil være nyttigt med et fælles råd.
Flere handicappede i arbejde
Den lovgivning, der skal til for at løse handicapproblemer på arbejdspladsen, er i det store og hele på plads. Men det manglende kendskab til ordningerne er et problem, når det handler om at få handicappede i arbejde. Det slår en række forskere fra Socialforskningsinstituttet fast i en ny undersøgelse, der også konstaterer, at potentialet for at øge beskæftigelsen for handicappede er stort. Download rapporten på: www.sfi.dk/graphics/SFI/Pdf/Rappor ter/2004/0403Handicap.pdf (link ikke længere aktivt, red.)