Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Æseløret
Relationskompetence
Af Jørgen Riber
Samarbejde er en nødvendighed, når lærere og forældre, elever og lærere – og professionelle og klienter i almindelighed – mødes for sammen at fi nde løsninger på problemerne. Desværre ender det gensidige ønske om samarbejde ofte i det modsatte: Man går uforløste hver til sit med en følelse af ikke at være blevet forstået. I værste fald risikerer man i stedet at komme til at modarbejde hinanden.
Samarbejdets medie er samtalen, og i Relationskompetence giver Jørgen Riber anvisninger på, hvordan man kan fremme den professionelle samtale, så de involverede udvikler sympati for hinandens sag. Bogens grundholdning er, at det må være et krav til professionelle, der dagligt interagerer med andre mennesker, at de ved noget om, hvad der hhv. fremmer og hæmmer en samtale.
Relationskompetence henvender sig til professionelle, der i deres daglige arbejde indgår i samarbejdsrelationer med andre mennesker, bl.a. lærere, pædagoger, specialpædagoger, socialrådgivere, sundhedsplejersker m.fl .
Hans Reitzels Forlag 158 sider • 198 kr. ISBN: 978-87-4125-360-2
Barndommen varar i generationer -Forebyggelse af omsorgssvigt
Af Kari Killén
2. udgave - Bogen handler om den vigtige form for forebyggende arbejde, der udøves i direkte samarbejde med forældre og børn i sundhedsplejen, på børneafdelinger, i børnehaver, i skoler, i fritidsordninger og i andre institutioner, hvor man møder børn og deres forældre. En styrkelse af forældre-barn relationen er det helt centrale udgangspunkt i Kari Killéns forståelse af forebyggelsesarbejdet. Viden om forældrefunktioner, samspil og tilknytning er afgørende.
Kari Killén præsenterer ikke en samlet model, men har et bredt teoretisk udgangspunkt: Børn er forskellige, forældre er forskellige, det samme er problemer og ressourcer. En forebyggende indsats skal derfor ske på et differentieret grundlag.
Forebyggelse handler om at afhjælpe en aktuel problematik, men også om den langsigtede indsats. Bogen præsenterer forskellige bud på ingredienser/elementer som kan sættes sammen på forskellige måder og tilpasses forskellige familier, grupper og netværk.
Denne 2. og gennemredigerede udgave, inddrager i højere grad ny forskning - samt metodeudvikling.
Hans Reitzels Forlag 320 sider • Pris 298 kr. ISBN 978-87-412-5382-4
Gode læringsmiljøer for børn
Af Grethe Kragh-Müller, Frans Ørsted Andersen og Louise Veje Hvitved
Et godt læringsmiljø er et sted, hvor børnene kan lege, hvor de kan lære nyt, og hvor de som følge heraf udvikler sig. Hvert år starter mange børn i skolen – fulde af nysgerrighed, iver og forventning. Det må være alle pædagogers og læreres opgave at sørge for, at denne glæde og lærelyst vækkes, stimuleres og bevares.
I Danmark har man inden for daginstitutionsområdet især lagt vægt på legens betydning for det lille barns udvikling. I skolen har man traditionelt fokuseret på undervisning og læring. I Gode læringsmiljøer for børn tales der om gode lege- , udviklings- og læremiljøer for både skole og daginstitution. Selvom leg, læring og udvikling ikke er det samme, betones det bogen igennem, at de tre forhold hænger tæt og uadskilleligt sammen.
I Gode læringsmiljøer for børn beskrives gode læringsmiljøer for børn mellem tre og ti år i daginstitution og skole, men principperne gælder også for vuggestuer, fritidshjem og andre pædagogiske miljøer for børn og unge.
Hans Reitzels Forlag 300 sider • Pris 298 kr. ISBN 978-87-412-5298-8
Mentalisering i Klinisk praksis
Af Jon G. Allen, Peter Fonagy og Anthony W. Bateman
At mentalisere vil sige at forstå adfærd som udtryk for mentale tilstande som tanker og følelser.
Denne bog giver en udførlig redegørelse for begrebet mentalisering og dets anvendelse i klinisk praksis. Bogens første del er en grundig gennemgang af den forskningsmæssige og teoretiske litteratur af relevans for mentalisering, herunder dens mange aspekter og relationer til beslægtede begreber, dens udviklingsmæssige udspring i tilknytningsforhold og dens neurobiologiske forankring.
Bogens anden del omhandler mentaliserende interventioner i psykoterapi, og hvordan disse anvendes i fx traumebehandling, terapi med børn og deres forældre, behandling af borderlinepersonlighedsforstyrrelse, psykoedukation og i forebyggelse af fx voldelig adfærd.
Bogen henvender sig til faggrupper, der arbejder med mennesker, særligt i terapeutiske sammenhænge, herunder psykologer, psykiatere, psykoterapeuter.