Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
På røven – eller på hovedet?
Hvilken københavnsk politiker har så meget hjerte og har stået så meget på hovedet for det sociale område, at hun eller han er værdig til at modtager den nye pris indstiftet af specialområdet i LFS? Den nye pris blev indstiftet samtidig med LFS’ suppekøkken på Gammel Strand på kulturnatten i oktober. Og der var i øvrigt trængsel om suppegryderne og hattedamerne, skulle vi lige hilse og sige. Måske har tiderne ikke forandret sig så meget alligevel…?
Det sociale område er gennem længere tid blevet udsat for besparelser og forringelser, det kan ikke komme bag på nogen. Ganske vist siger LFS i sin kampagne op til kommunalvalget, at alle har ret til at være på røven, men mellem os – det skulle egentlig helst være lidt ”sort”.
Prisen med tilhørende vandrepokal er indstiftet samtidig med at LFS – i skikkelse af valgte, ansatte og medlemmer – serverede den ene skål efter den anden med dejlig varm suppe. Mange af modtagerne var gæster, som kom på grund af kulturnatten, men der kom faktisk også ikke så helt få af dem, der altid opholder sig mere udenfor i kulden end de har lyst til, både nat og dag. Og det er jo netop dem, som tidligere tiders suppekøkkener var rettet mod.
Gennem århundreder var de fattige, de hjemløse, de vanartede og de vanvittige overladt til sig selv i datidens Danmark. Den sociale forsorg blev varetaget af kristelige organisationer og borgerskabets damer, de såkaldte hattedamer, der gerne ville gøre noget for de fattige i deres armod.
Tiderne ændrede sig. Mange års kamp for bedre sociale vilkår slog igennem og fra trediverne påtog samfundet sig gradvist ansvaret for den sociale forsorg. Velfærdsstaten tog over, hattedamerne forsvandt og blev afløst af personale med kompetencer og indsigt i, hvordan man bedst hjælper de svageste i samfundet til en bedre tilværelse. Men hvordan ser det så ud nu?
Den symbolske happening med suppe og hatte illustrerer både hvor galt det kan gå, hvis der ikke udvises politisk handling for at hjælpe samfundets svageste, og hvor galt det faktisk allerede er gået, nu hvor alt for mange i byen er endt på røven uden at få den hjælp de har behov for. I dag kæmper det socialpædagogiske personale en daglig kamp for at få det bedste ud af forhold, der gennem tiderne igen er blevet forringet.
Og derfor den nye pris. ”Specialområdet i LFS vil gerne hædre den politiker i København, som vi mener, har vist sit hjerte og stået på hovedet for det sociale område. Og vi har valgt at markere det med en pris, en nyindstiftet vandrepokal. Vi må erkende, at vi ikke umiddelbart har kunnet finde en værdig kandidat til vandrepokalen endnu. Men vi opgiver ikke håbet”, siger Helle Haslund fra LFS’ forretningsudvalg.
Hun peger på at Københavns samlede politiske partier med budget 2010 ganske vist bryster sig af at have tilført 147,4 mill.kr. til det sociale område, men selv med denne sum kommer der ikke til at ske serviceforbedringer på området. Den holder kun lige røven oppe på området. Vandrepokalen er specielt lavet af Kunstskolen. Kunstskolen tilbyder undervisning til voksne udviklingshæmmede, der ønsker at udvikle deres interesse for billedkunst og for at skabe billeder og skulpturer. EL