Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Redigeret af Elisabeth Lockert lange
Hele børn leger bedst
Danske børnehaver bliver rost i en OECD-rapport for at udøve et helhedssyn og satse på tanken om det hele menneske. Det hænger sammen med at Danmark og de andre nordiske lande i høj grad ser daginstitutioner som en social opgave med fokus på leg, fantasi og venskaber og ikke som led i et uddannelsesforløb. Om dette fokus forsvinder med regeringens forslag om læreplaner i daginstitutionerne, så vi i højere grad lægger os i slipstrømmen på resten af EU, vil tiden vise.
Ny musikskole
U&U har bevilget 32,7 mio. kr. til indretningen af musikskole i de tidligere kalvestalde i Den Brune Kødby. I forvejen er der givet 16 mio. kr. til istandsættelse af bygningen. Musikskolen indrettes bl.a. med et stort lokale til samspilsarrangementer, et lokale til børnehaveklassernes samspil, en række musiklokaler og bibliotek. Det forventes at være færdigt i foråret 2005 og dermed er børnekulturcentret Billedskolen, Teaterbutikken og Musikskolen færdigt. Der indrettes også en 300 kvm stor fællessal med scene til brug for alle tre institutioner. Efter Uddannelses- og Ungdomsudvalgets godkendelse af projekt og bevilling skal sagen videre til Borgerrepræsentationen.
Ungebyrde?
En befolkningsfremskrivning i Strukturkommissionens betænkning forudser, at antallet af københavnere vil stige med ca. 1/4 mill. indbyggere de næste årtier, og det vil stille hovedstadsregionen over for enorme udfordringer, bl.a. med at skaffe det fornødne antal daginstitutions- uddannelses- og arbejdspladser. På Frederiksberg ser man allerede tegn på udviklingen. Her er der i år kommet 75 flere vuggestuebørn end prognosen viste.
Skru lige ned!
Med en ny hjemmeside www.skruned.dk har Miljøstyrelsen indledt en kampagne for at få børn til at være mere opmærksomme på, om de larmer eller der er larm omkring dem. Børn lever indimellem i et skadeligt inferno af støj. Blandt andet i deres fritidsordninger er børn dagligt omgivet af for megen støj, viser flere undersøgelser. Det er børnene, som larmer, men det er de voksnes ansvar, at lydmiljøet er i orden. Og støj er skadelig for både dem og de voksne. Det er baggrunden for Miljøstyrelsens kampagne for børn i 3. til 6. klasse. Støj er mange ting, bl.a. døre der smækker, og stole der skramler, mobiltelefoner der bipper, osv. Danske børn udsættes dagligt for høreskadelig støj i 57% af vuggestuerne, 78% af børnehaverne og 85% af skolefritidsordningerne. Man anbefaler høreværn ved mere end 80 dB. Læs mere om kampagnen på www.skruned.dk (link er ikke længere aktivt, red.)
Varedeklarationer lyver
Næsten 40% af slikket på hylderne er forkert deklareret eller ulovligt. Det viser en undersøgelse lavet af Fødevaredirektoratet. Prøverne er udtaget blandt slik, som især henvender sig til børn.
På ti år er antallet af forkerte oplysninger om tilsatte farver og ammoniumklorid i varedeklarationer på slik steget to til tre gange. Derfor kan du sagtens komme hjem med slik med kunstige farvestoffer som Tartrazin, Sunset Yellow og Ponceau 4R, selvom du går efter slik uden til børn med allergi, og selv om stofferne ikke står på varedeklarationen. Der kan også være meget mere af dem i produkterne end angivet på varedeklarationerne.
Det er et voldsomt stigende problem, fordi de kunstige farvestoffer kan give overfølsomheds- og allergi-lignende symptomer, mens ammoniumklorid kan hæmme børns udvikling af knoglevæv.
Hjælp på nettet
Hvad kan mælk hedde på varedeklarationen? Hvilke fødevarer indeholder ofte æg? Kan jeg spise muslinger, hvis jeg er allergisk over for rejer? Hvorfor klør det i min gane, når jeg spiser æbler? Hvordan får man stillet diagnosen fødevareallergi?
Det og meget andet kan du få svar på hvis du klikker ind på den nye hjemmeside om fødevareallergi. Den henvender sig dels til folk, der har fået konstateret fødevareallergi, dels til folk, der har en mistanke om, at de kunne have allergi. Udover generel information om allergi, og hvordan man diagnoserer det, indeholder hjemmesiden også beskrivelser af de forskellige typer fødevareallergi. Siden indeholder også konkret hjælp til en række situationer, og der er et særligt tema om børn og fødevareallergi.
Cirka fem til syv procent af alle børn udvikler fødevareallergi, mange vokser dog fra det igen, mens ca. én til to procent af alle voksne har fødevareallergi. Hjemmesiden kan findes på www.foedevareallergi.dk (link er ikke længere aktivt, red.) og er et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Fødevaredirektoratet og Astma-Allergi Forbundet.
Løn for valgte i LFS
I disse tider, hvor samtaler om løn og fratrædelsesordninger for de politisk valgte i fagforeninger og fagforbund florerer, har LFS valgt at lægge oplysningerne på nettet. Hvis du er nysgerrig, kan du gå ind på www.mitlfs.dk og finde en henvisning til det på forsiden.
Kort fortalt fastsættes lønniveauet for LFS’ forretningsudvalgsmedlemmer på repræsentantskabsmødet. Det nuværende lønniveau er et løntrinsforløb: 39, 41 og 43 plus et tillæg for ingen højeste arbejdstid på ca. 2.800 kr. pr. måned. Lønnen på højeste løntrin inklusive tillæg bliver således 29.743,54 kr. pr. måned (Der er samme aflønningsniveau for alle i forretningsudvalget).
I forbindelse med fratræden fra en valgt forretningsudvalgspost i LFS er der følgende ordninger: Hvis et forretningsudvalgsmedlem har orlov fra en stilling, udbetales 1 måneds løn i forbindelse med fratræden. Hvis et forretningsudvalgsmedlem ikke har orlov fra en stilling udbetales 3 måneders løn i forbindelse med fratræden.
Tag hånd om tunge løft og dårlige arbejdsstillinger inden for social- og ældreområdet med PUF's nye kursus i personhåndtering. Arbejdet inden for social- og sundhedssektoren er belastet af mange arbejdsulykker og stor nedslidning som følge af tunge løft, dårlige arbejdsstillinger og uhensigtsmæssigt indrettede arbejdspladser.
Sikkerhedsorganisationen på de amtskommunale arbejdspladser er en central aktør i bestræbelserne på at nedbringe antallet af ulykker og omfanget af arbejdsskader. Arbejdsledere, sikkerhedsrepræsentanter, sikkerhedsledere m.fl. kan med kurset i personhåndtering uddannes og inspireres til at igangsætte et fremadrettet forebyggende arbejde på egne arbejdspladser.
Du kan læse mere om overbygningskurset Personhåndtering - et 2-dages overbygningskursus til arbejdsmiljøuddannelsen på http://www.personaleweb.dk/3Z316E (link ikke længere aktivt, red.). Bestilling af kurset og yderligere informationer kan fås ved henvendelse til PUF-Administrationen. Kontakt koordinator Karen Svendsen, ks@cok.dk, tlf. 8959-5350 eller koordinator Janne Møller, jm@cok.dk, tlf. 8959-5957.
Fremmer EU fred og sikkerhed?
Valby mod krig indkalder til offentligt debatmøde om dette spørgsmål. Vi har inviteret EU-kandidaterne: Anna Haaland Hansen, Socialdemokraterne og Karina Rohr Sørensen, Folkebevægelsen mod EU. Efter et kort oplæg fra EU-kandidaterne åbnes der for debat. Tid: Sted: Forbundet Træ-Industri- Byg, afd. 27, Mølle Allé 26, 2500 Valby.
Her til foråret starter forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. Ligger det i kortene, at der skal koordineres med EU, selv om vi har et forsvarforbehold? - og hvad skal NATO bruges til? EU lægger op til i særlige tilfælde at kunne operere militært uafhængigt af FNs sikkerhedsråd. Hvad er det for mulige konflikter, EU - og Danmark - kan deltage i? Hvordan skal EU f.eks. håndtere en voksende konflikt med USA? Disse og andre spørgsmål kan blive belyst på mødet. Gratis adgang. Alle er velkomne.