Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
De danser for livet
Af Tine Sejbæk
Udviklingshæmmede får selvtillid, glæde og nye færdigheder. GrooveAbility er dansefitness skabt for mennesker med fysiske eller psykiske handicap. Kørestolsbrugere, udviklingshæmmede, blinde og hørehæmmede danser sammen – og udover at det skaber glæde og sundhed, kan Groove-Ability også bruges som et pædagogisk redskab, fx på bosteder for udviklingshæmmede.
April 2011. Signe Naessing, der er zumba instruktør og master trainer i The Groove Method (som er fri danse-fitness, se faktaboksen), underviser på en dansecamp i Middelfart, hvor bl.a. en gruppe udviklingshæmmede deltager. En ung, udviklingshæmmet fyr er med på campen, og da Signe underviser hans hold i zumba, står han stille uden at bevæge sig. Så kommer han på hendes hold i The Groove Method.
Og så danser han pludselig. Som om han aldrig har gjort andet. Som gælder det hans liv.
”Det var her, jeg så lyset. Jeg blev klar over, at hvis det at ”groove” kunne tilpasses mennesker med funktionsnedsættelser, ville det være en sjov og lystdrevet måde at bevæge sig på for en målgruppe, som ellers er svær at få til at bevæge sig. Jeg gik helt i stå, da jeg så den unge gut danse. Jeg blev beriget af at se hans bevægelser”, siger Signe Naessing.
Hun har været uddannet i The Groove Method siden 2009 og begyndte at udvikle metoden GrooveAbility – dans, bevægelse, latter og glæde til mennesker med funktionsnedsættelser. GrooveAbility er det samme som The Groove Method blot med nogle lidt simplere trin og krydret med små historier og billeder undervejs.
Signe Naessing startede det første hold i at uddanne instruktører i januar 2012. I dag er der 55 instruktører på landsplan. De underviser på bosteder (nogle af dem er selv pædagoger), på aftenskolen Suka og på aktivitetscentre.
Altså steder, hvor udviklingshæmmede kommer.
Danser frit og får selvtillid
Signe stiftede selv bekendtskab med udviklingshæmmede, fordi hun havde dem på sit zumbahold.
”De gik til højre, når vi andre gik til venstre. Først når de havde lavet bevægelserne vildt mange gange, sad trinene”, siger Signe Naessing og forklarer videre:
”De fortalte mig, at de, fordi de havde svært ved at ”gøre det rigtigt”, havde svært ved at få lov at være med på andre motionshold. Det, syntes jeg, var for dårligt”, fortæller Signe Naessing, der havde planer om at gå på barrikaderne for de udviklingshæmmedes ret til at være med.
Men så oplevede hun den unge fyr, der slog sig løs, da hun underviste i at ”groove”. Forskellen mellem zumba og The Groove Method var så slående, at hun tænkte, at det måtte man kunne bruge til at skabe noget lystbetonet motion til mennesker med funktionsnedsættelser.
GrooveAbility er dansetrin, der passer til ens egen krop. Instruktøren viser nogle trin, som alle kan lave, og så danser man det på en måde, der føles godt i kroppen. Der er kun to-fire forskellige trin i en sang, så man har længere tid til at føle trinene. Man står heller ikke på en række og danser – man danser inde blandt hinanden.
Trinene træner forskellige færdigheder. Ét trin træner måske ens styrke, et andet træner at holde balancen, og et tredje træner at dreje rundt etc.
”Man har meget mere tid til at danse de enkelte trin, til de sidder i skabet. I zumba handler hele mindsettet om, at man skal følge instruktøren og gøre det ”rigtigt”. I Groove og GrooveAbility handler det om at gøre det selv. Det er en helt anden form for træning. Og succesraten er meget højere, fordi man ikke kan gøre noget forkert.”, forklarer Signe Naessing.
GrooveAbility kan danses af alle, men er altså skabt til folk, der har en funktionsnedsættelse, fysisk eller psykisk, som gør det svært at opsøge eller få lov at være med på gængse fitness- og motionshold.
”Realiteten er, at der fx ikke er mange udviklingshæmmede, der kommer i fitnesscentre eller gymnastikforeninger”, siger Signe Naessing. GrooveAbility er sjov motion, og det er vigtigt, for motion er ellers ikke det, denne gruppe dyrker mest. Undersøgelser viser, at mennesker med funktionsnedsættelser langt oftere har et dårligt helbred end resten af befolkningen. De er mere overvægtige, dyrker mindre sport og har oftere type 2 diabetes.
”GrooveAbility er en succes, fordi det giver selvtillid.
Den enkelte danser rundt og føler ”hold da op, hvor er jeg bare en god danser”, siger Signe Naessing.
Har lov at råbe
På bosteder, hvor pædagoger gerne vil danse GrooveAbility med beboerne, kan man gøre det på flere måder:
Man kan lære det selv og dermed facilitere en bevægelsestime. Men det behøver ikke kun foregå i en bevægelsestime, man kan også integrere det i hverdagen. Midt i de ting, man ellers laver. Fx kan man ”groove” oprydning og madlavning. Man kan groove, at man skræller en gulerod, går i bad eller tager bussen.
Når man f.eks. groover oprydning til musik, så rydder man op, lige som man gør normalt. På den måde træner man samtidig dagligdags evner og funktioner.
”Når man groover kan det være nemmere at forklare at man skal samle strømperne op fra gulvet og putte dem i vasketøjskurven”, siger Signe Naessing.
”I stedet for at forklare det mentalt: ”nu skal I rydde op og samle strømper op fra gulvet”, så danser man det. Siden sætter man den samme musik på og laver oprydningen, og så glider det nemmere. På den måde er GrooveAbility også et pædagogisk redskab”, forklarer Signe Naessing.
I GrooveAbility lader man også deltagerne råbe meget.
”Der er f.eks. en sang, hvor man råber ”hey hey”. Og det kan man som pædagog også bruge ude i hverdagen. Jeg kender fx et aktivitetscenter, hvor de har en pige, der hurtigt bliver vred. Og så smækker hun med dørene og forstyrrer de andre. Hun er helt pjattet med ”hey hey sangen”, fordi hun får brændt en masse krudt af”.
”Personalet siger også, at når de har lavet GrooveAbility med beboerne, så er der en anden ro i flere dage bagefter.
Fordi deltagerne har rørt sig og samtidig har fået lov til at råbe”, siger Signe Naessing.
Udviklingshæmmede er en gruppe, der normalt larmer meget, forklarer hun.
”Vi har i GrooveAbility lavet et rum, hvor det er okay at råbe. Faktisk opfordrer vi til det ved at sige ”højere, højere, højere”. Deltagerne får noget energi ud af kroppen – på samme måde som mænd, der går ud og banker søm i eller bruger motorsaven. Man frigiver også endorfiner ved at danse. Man bliver glad af at danse, det opløfter krop og sjæl.”
Nemt at inddrage pårørende
GrooveAbility er desuden velegnet til at inddrage pårørende.
”Der er kommet et større krav om inddragelse af pårørende. Der er sparekrav, og pædagogerne løber stærkt. Men det kan alligevel være en stor udfordring at inddrage de pårørende aktivt”, siger Signe Naessing og giver et eksempel på, hvordan man konkret kan gøre det. Hvis flere institutioner går sammen om at få en instruktør ud til en GrooveAbility time, kan man lade de pårørende sørge for transporten og tage med og lave GrooveAbility sammen med beboerne.
”Det er rigtig godt, fordi alle danser på lige fod. På den måde får de pårørende en helt anden oplevelse af deres søn, datter eller bror. De ser personen lave bevægelser, vedkommende aldrig har lavet før”, siger Signe Naessing.
Hvis et bosted kun har få beboere, er det en stor udgift at få en instruktør ud. Derfor er det smart at gå sammen. I Skanderborg har de f.eks. skaffet et lokale, hvor man kan invitere alle institutioner i området. Det skaber et fællesskab, og man er mange flere til at dele instruktørens løn. Man kan også gå sammen og danse både handi-cappede og normaltfungerende.
Signe Naessing mener, at vi trænger til en reformering af den motion, man tilbyder handicappede. Så det ikke primært er bold, hockey, bueskydning og gymnastik – men også noget mere blødt som fri dans.
”Der fandtes før GrooveAbility ikke mange motionsformer, hvor man kunne være med, uanset hvilken funktions-nedsættelse man har. Og det kan man her. Folk danser sammen, uanset om de sidder i kørestol, er blinde, spastikere, hørehæmmede eller senhjerneskadede. Hvis kørestolsbrugerne ikke kan bevæge deres ben, så laver vi bare nogle bevægelser om, så de danser dem med armene eller skuldrene”, siger Signe Naessing.
Det skal være sjovt
Filosofien er altså, at alle skal have mulighed for at opleve glæden ved bevægelse og dans. Og hvis man f.eks. groover en gang om ugen, vil man se et kvantespring fra time til time.
”Denne gruppe mennesker er tit stive i overkroppen, så det arbejder vi rigtig meget med”, siger Signe Naessing.
Når der danses, inviterer Signe Naessing kørestolsbrugerne ind i midten af kredsen, så de bliver en del af det hele.
De andre dansere klapper f.eks. rytmen på kørestolsbrugernes lår. Når de øvrige deltagere er ude at gå, er dem i kørestol med i bevægelsen rundt i rummet – f.eks. skubbet af deres hjælper, pårørende eller de andre deltagere.
GrooveAbility er ikke træning for træningens egen skyld – man gør det ikke for at få en stram bagdel eller flad mave.
”Du vil aldrig høre en GrooveAbility instruktør sige, at ”nu tager vi lige 10 minutter mere for skønhedens skyld”. Vi leger styrken og motionen ind”, siger Signe Naessing. Hun forklarer, at de f.eks. har en sang, hvor man danser, at man er den vildt stærke skovhugger, der har glemt sit værktøj, og nu skal ud i skoven for at fælde træer med hænderne. Man sveder og bliver træt i hele kroppen.
”Vi siger ikke, at ”nu skal du gøre sådan, fordi det er sundt”. Eller ”nu skal I danse, fordi I skal tabe jer”. Vi siger, at “nu skal I ned og danse, fordi det er sjovt”. Det skal være 100 pct. lystdrevet. Så laver de nemlig nogle meget større bevægelser. Så er deres indsats langt, langt større”, siger hun.
Hvad er Groove og GrooveAbility?The Groove Method er dansefitness, hvor den perfekte måde at danse på er din egen måde. Der er ikke mange bevægelser at huske, og du kan ikke gøre noget forkert. Filosofien er, at når du danser på en måde, der føles godt for din krop, så får du motion, der passer perfekt til dig. GrooveAbility er det samme som Groove blot |
Kom i gang med GrooveAbilityEr I blevet nysgerrige? Så kan I enten: Det koster 4000 kroner, og der er tilmelding via hjemmesiden www.grooveability.dk. På hjemmesiden kan man også se andre tilbud, fx gratis foredrag om GrooveAbility. |