Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Kongeligt besøg
Den integrerede institution Den Grønne Planet var her i foråret genstand for kongeligt besøg fra England.
Den integrerede institution Den Grønne Planet i Gyldenrisparken på Amager er noget helt særligt. Den blev bygget i forbindelse med COP 15 som en bæredygtig og kulstofneutral institution, og det fungerer.
Derfor var det også netop denne institution, som den britiske tronfølger Prins Charles sammen med vores egen kronprins specifikt ønskede at besøge, da repræsentanterne for det engelske kongehus var på besøg i slutningen af marts.
Det er ikke noget der sker hver dag, og det fik klyngelederen for denne og to andre daginstitutioner i Gyldenrisparken, Helle Bak Andersen, til at kontakte LFS Nyt med nyheden. Lejerbo stod for arrangementet, som også omfattede andre enheder i Gyldenrisparken.
Lise Fischer Jensen er pædagogisk leder i Den Grønne Planet, og hun tog imod de kongelige på selve dagen og hun viste dem rundt og forklarede institutionens helt særlige karakter og egenskaber.
Baggrunden for institutionen er som sagt klimakonferencen COP 15, som blev holdt i København i 2010. Kommunen ønskede at bygge bæredygtige steder op til konferencen, og Den Grønne Planet blev en af dem.
Institutionen er bygget efter helt særlige forskrifter, med andre ord er den bæredygtig og miljørigtig på alle måder. Den er kulstofneutral, hvilket betyder at der ikke er radiatorer, men ventilationsanlæg som køler ned og op. Der er tre lags vinduer, store vinduer mod syd og små mod nord, fuldstændig designet til at holde solens varme inde. Kort sagt et lavvæksthus, hvor hele huset er tegnet til at varmes op med så lidt energi som muligt.
”Og det er et superskønt hus”, fortæller Helle bak Andersen.
”Man mærker med det samme man træder ind i huset at det er anderledes. På luften, lugten og lydene. Også selvom der er vuggestue her”, siger hun med et smil.
Positiv betydning
Intet er overladt til tilfældighederne i bygningen, og alle kan følge med i, hvad der sker. Der ”kører” nemlig diagrammer på et tv på væggen, som viser børnehavens forbrug sammenlignet med forbruget i en gennemsnitlig daginstitution i Københavns Kommune.
”Netop dette var noget der interesserede de kongelige meget”, siger Helle Bak Andersen. Selvom Den Grønne Planet ikke er helt så meget foran miljø- og energimæssigt, som den var da den blev bygget for to år siden. Hvilket faktisk er en glædelig udvikling, for det betyder at der er sket meget med miljø- og energiudnyttelsen i andre institutioner.
Når man ser institutionen udefra, tænker man ikke specielt over at den er noget særligt. Så ser man en bygning af træ med meget store vinduer mod syd. Men træbeklædningen er faktisk brændt på en særlig måde, så det holder på varmen, og derefter malet miljøvenligt.
”Huset kan blive varmt om sommeren, men så har vi markiser der kan køres ned. Og ellers ligger hele opgaven med at varme op og køle ned hos ventilationsanlægget”, fortæller Helle Bak Andersen. Hun tilføjer at der i starten naturligvis var ting der lige skulle indkøres, men nu to år efter fungerer det alt sammen fint.
”Når Gyldenrisparken blev valgt til det engelske besøg, er det selvfølgelig, fordi Prins Charles er særlig interesseret i miljø og bæredygtighed. Men ikke kun det, for Gyldenrisparken og Lejerbo er også særlige i forhold til borgerinddragelse.
Så også den parameter var afgørende for at det lige blev Gyldenrisparken med plejehjem og daginstitutioner der blev valgt.”
Og besøget forløb fint. Alting lykkedes, og der var kaffe til sidst med en god lang snak.
”Så lang at de blev forsinkede i deres program, fordi de var så interesserede og spurgte om alt.”
Og hvad skal man så bruge et sådan besøg til, kan man tænke. Men det mener Helle Bak Andersen at man kan. Eller rettere at Gyldenrisparken kan.
”Der er virkelig sket meget i Gyllenrisparken de sidste par år. Fra at være et område som næsten kunne rubriceres som ghetto, er det nu et sted med stor borgerinddragelse, som satser på integration og miljø. Miljøet her og vilkårene for de unge er nogle helt andre nu end tidligere, og det er sket ved en fælles indsats. Besøget var en stor ære for Lejerbo. Og også for os andre som har kæmpet mod et dårligt ry her. Vi satser på at besøget betyder at vi nu får endnu flere positive historier om området. Og med rette, for fx har der slet ikke været nogen kriminalitet i Gyldenrisparken i de sidste to år.”