Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
SMÅT NYT
Nøglen til børns overvægt
Ligger i forældrenes hånd, viser en undersøgelse fra AKF, Anvendt Kommunal Forskning. For det er forældrenes livsstil og syn på deres børn overvægt, der skal tages fat. For antallet af overvægtige børn stiger, og de kommer ofte fra familier med få ressourcer, lave indkomster og lavt uddannelsesniveau. Oven i det overser disse forældre oftere deres børns overvægt. Der er stor forskel på, om forældre beskriver og vurderer deres overvægtige barn som overvægtigt eller som normalvægtigt alt efter deres egen sociale position og livsstil. Det er derfor hele familien og hele familiens livsstil, der skal medtænkes, hvis de overvægtige børn skal tabe sig.
Undersøgelser viser at op mod 15-20 pct. af de danske skolebørn i dag er overvægtige, og 3-4 pct. er direkte fede. Overvægt og fedme kan medføre sundhedsrisici for både børn og voksne, og overvægtige børn har en større risiko for også at blive overvægtige som voksne. Hvis forældre skal modarbejde en vægtøgning hos deres børn, er det nødvendigt, at de i første omgang erkender og ser, at deres børn er overvægtige eller fede.
FOA rejser sag om overvægt
"Tab dig eller du mister dine sygedagpenge". Er det et lovligt krav? I flere medlemssager har FOA oplevet at overvægt har en negativ betydning for retten til sygedagpenge, fleksjob eller førtidspension. Og forbundet har nu overgivet en principiel sag om overvægt til advokat.
Sagen handler om en kvinde med 23 år i ældreplejen bag sig, en diskusprolaps i ryggen - og overvægt, som hun har haft siden barndommen. Og som aldrig har været et problem i arbejdet. Men nu stiller kommunen stiller krav om at hun skal tabe sig og gennemgå en operation (som hun ikke kan få uden at tabe sig), før de vil vurdere hendes arbejdsevne. Hun er nu på kontanthjælp, og der kan gå år før hun og vi får en afgørelse ved domstolene.
Ny behandling af udadreagerende unge
Københavns nyeste institution til behandling af udadreagerende unge,
MultifunC er netop blevet indviet. Institutionen ligger på Sundholm på Amager og forløbet i MultifunC består først af et kort og intensivt forløb på institutionen og derefter et forløb i den unges egne omgivelser, fx familien. Princippet er at den unge skal rustes til at leve i sit eget liv. Der vil derfor ikke være mange fællesaktiviteter på institutionen, hvilket de vurderer kan modvirke en uheldig gruppedynamik.
Byggeklodserne bag behandlingen på MultifunC er bl.a. evidensbaserede metoder som Aggression Replacement Training (ART), Parental Management Training Oregon (PMTO) og Multi Systemisk Terapi (MST).
Kvindefag er lavtlønsfag
Det er velkendt viden, at kvinder får mindre i løn, også når der tages højde for fx uddannelse og erhvervserfaring. I en ny undersøgelse fastslår SFI nu, at der er en stærk sammenhæng mellem andelen af kvinder i et fag og aflønningen i faget. Jo flere kvinder, der er i et fag, jo lavere er lønnen. Så selv om det har betydning for lønnen, både at lønmodtageren er en kvinde, og hun arbejder i et kvindefag, så er det værre at være ansat i et kvindefag end at være kvinde, for andelen af kvinder i et fag betyder mere for den ansattes løn end lønmodtageres køn.
Undersøgelsen viser at lønnen reduceres med cirka 9 procent, hvis man er kvinde, mens lønnen gennemsnitligt bliver reduceret med cirka 14 procent, hvis man er ansat i et kvindefag. Læs mere om analysen: Er kvindefag lavtlønsfag - på sfi.dk
Mad i dagplejen
Mad i dagplejen er som navnet siger til dagplejere som dagligt tilbere der måltider til de små børn. Det vil sige med et krav om at sikre varieret, sund, velsmagende mad til en overkommelig pris. Og med en udfordring at der ikke er tid til at gå fra børnegruppen og tilberede maden. Det giver Mad i dagplejen en række konkrete idéer og forslag til at løse. Med inspiration til planlægning og tilberedning af måltider til børn i alderen fra ca. 7 måneder til 3 år - både kold og varm frokost samt mellemmåltider.
Op til flere dagplejere har været med i samarbejdet med at lave bogen. De eksempler og citater, du finder i bogen, er hentet fra deres erfaringer fra dagligdagen med børnene.
Bogen kan downloades på fødevarestyrelsen.dk