Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Medbestemmelse i børnehaven
Langt størstedelen af de ældste børn i børnehaven føler sig hørt og set i deres dagligdag. Det viser en ny undersøgelse fra Børnerådet, som netop er færdiggjort efter at de i efteråret 2010 etablerede et minibørnepanel som pendant til Børne- og Ungepanelet. Her giver samfundets yngste, 149 børn mellem fire og seks år, deres besyv på børnelivet i Danmark. Undersøgelsen handler om regler og medbestemmelse i børnehaven, og den giver et billede af, hvordan de emner opleves i børnehøjde.
Resultaterne er overvejende positive. Langt de fleste af børnene i undersøgelsen oplever nemlig at have indflydelse på deres dagligdag. Alligevel er der en lille gruppe af børn, som har den modsatte oplevelse, i og med at knap hvert femte barn føler ikke, at de voksne lytter til deres mening, og endnu færre synes, at de andre børn lytter til deres mening. Det skaber grobund for eftertanke, vurderer Børnerådet. Du kan læse undersøgelsen og eftertankerne på www.brd.dk
Psykisk arbejdsmiljø påvirker helbredet
Usikkerhed om jobbet og manglende balance mellem indsats og belønning er nogle af de arbejdsmiljømæssige faktorer der ødelægger både søvn og helbred. Et flerårigt forskningsprojekt fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø ved navn Psykosocialt arbejdsmiljø, psykisk helbred og arbejdsevne er nået frem til en række konklusioner i forhold til faggrupper og bestemte psykosociale arbejdsmiljøfaktorer. Og hovedkonklusionen er at jobusikkerhed og ubalance mellem indsats og belønning påvirker folks helbred og velbefindende negativt. Og især når forskellige faktorer spillede sammen. Et af resultaterne er i øvrigt at pædagogmedhjælpere og dagplejere oplever den bedste balance mellem indsats og belønning.
Læs mere på www.arbejdsmiljoforskning.dk
For få får erstatning
Kun én ud af hver 14. ansøger fik sidste år erstatning, da de endte med psykiske problemer på grund af jobbet. Det viser en ny opgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomsforsikring, som ganske vist også viser en stigning i antallet af erstatninger som følge af dårligt arbejdsmiljø samlet set. Fra 2006 til 2010 er der sket over en fordobling i antallet af erstatninger. Men mange bliver altså stadig afvist. I tal blev der i 2010 givet erstatning i 246 tilfælde ud af 3325 ansøgninger. Det er syv procent.
Tour de Amager
Et motionshandicapcykelløb har set dagens lys. Cykelløbet der fortrinsvis henvender sig til udviklingshæmmede borgere, løbet af stabelen den 14. maj. Det er netværkscentrene i København og KIFU der inviterer til cykelløbet ? og det er første gang det afholdes. Men den slags har det jo med at blive til gode traditioner.
Ruten er på ca. 32 km og den følger mange steder cykelstierne. Der vil være to til tre depoter på vejen, hvor man kan få lidt at spise og drikke.
Prisen for turen er 100 kroner og det dækker også en ledsager, kort, diplom etc. Til sidst er der en afslutningsfest til 200 kr. (inklusiv ledsager).
Tilmelding kan ske på mail A738@sof.kk.dk eller pr. brev i Tusindfryd, Amagerbrogade 212B, 2300 København S eller personligt samme sted. Seneste tilmelding er den 2. maj.
Året Erna
Årets pædagogiske pris går til Per Schultz Jørgensen. Han får den for sin mangeårige, engagerede kamp for børns rettigheder. Han har gennem årene med stor energi og engagement har kæmpet for at børns vilkår i det moderne samfund blev synlige, at børnene og de unge bliver taget alvorligt, og at deres stemme bliver hørt, og med en særlig opmærksomhed på de udsatte børn.
Bl.a. som medlem af Børnerådet, hvor han var med i næsten ti år, de sidste år 1998-2001 som en særdeles synlig og aktiv formand, som Dansk Pædagogisk Historisk Forening, som uddeler prisen, skriver i sin begrundelse.
Det er 22. gang at Ernaprisen uddeles. Den er opkaldt efter Erna Juul Hansen (1845-1922), Danmarks første uddannede børnehavepædagog, uddannet i Tyskland. Den uddeles på foreningens årsmøde den 26. april. Læs mere på www.paedhist.dk
Aktion mod hundelorte
Det er dagplejerne i den sydfynske by Brobyværk, som er så trætte af de mange hundelorte på byens fortove, at de går i aktion. Og det er ikke første gang. En lignende aktion for otte år siden gav pote hos hundeejerne, men det sidste halve års tid er det blevet slemt igen.
?Det sker næsten dagligt, at vi kommer hjem med børn, hvor sko og støvler er oversmurt med hundelort. Det er svært at undgå, når man går tur med fi re børn, hvis der ligger mange lorte på fortovet, og det gør der desværre,? siger dagplejer Dorthe Lund til foa.dk.
Derfor vil hun og andre dagplejere i Brobyværk på onsdag gå en tur gennem byen sammen med deres børn og med formanden for den lokale Handels- og Håndværkerforening Ove Andersen. Her vil de sætte små skilte op med teksten "Hold øje med høm-høm. Ren by tak".
Og der er masser af muligheder for at komme af med sine hundelorte. Der er sat gratis hundelorteposer og affaldsbeholdere til de fyldte poser op fl ere steder i byen, og foreningens formand sørger personligt for, at beholderne bliver tømt.
Dorthe Lund, som selv har hund, mener at det primært er nye hundeejere og nylige tilflyttere med hund som ikke er gode nok til at samle op efter sig. Hvis det ikke hjælper så går de til politikerne for at få en eventuel bødeordning taget op. Hvis man ellers kan tage hund og ejer i selve akten.
Anbragte børn føler sig overhørte
Det er ikke altid til barnets bedste, når der etableres samvær mellem anbragte børn og deres biologiske forældre. Ofte sker det for at tilgodese forældrenes retssikkerhed og behov, viser en ny undersøgelse fra Videnscenter for Familiepleje i Københavns Kommune.
Ofte tages beslutningen ganske enkelt hen over hovedet på børnene, som ganske vist bliver spurgt, men ikke altid hørt, om deres ønsker om samvær med forældrene. Og for de anbragte børn har det store konsekvenser, hvis de imod deres vilje tvinges til samvær. Det kan blandt andet føre til koncentrationsbesvær, skyldfølelser og mistillid til voksne og systemet. Videnscenter for Familiepleje i Københavns Kommune har interviewet en række plejebørn, forældre, plejeforældre og socialarbejdere. Undersøgelsen er foretaget i Københavns Kommune, men den er repræsentativ for alle landets kommuner.
PSP betyder bedre indsats for udsatte borgere
samarbejde mellem politi, socialforvaltning og psykiatri har ført til tidligere indsats mod udsatte borgere. Og det, viser en SFI-undersøgelse, forebygger borgerens sociale deroute og kriminalitet. PSP-samarbejdet er nemlig med til at synliggøre nogle sociale områder og nogle borgere, som myndighederne ellers ofte mister fokus på i deres arbejde. Det betyder fx færre psykisk syge i politiets døgnrapporter, færre udsmidninger af bolig og færre politiudrykninger til husspektakler.
Undersøgelsen viser stor opbakning til PSP-samarbejdet blandt aktørerne fra de forskellige myndigheder, som en af dem fortæller: "Da først borgerne begyndte at blive taget ind, var det sådan helt en ahaoplevelse [?] Det er jo det med, at man tænkte, at - det er virkelig brugbart det her - gud hvor har det hjulpet."
Digitale fortællinger
?sporjagt ? Børn og billeder? er en mundtlig fortælling i digital form, fortalt af kunstpædagog Ole Lambertsen, tidligere ansat ved Brandts Klædefabrik i Odense. De 11 fortællinger er målrettet lærere, pædagoger, kunstnere og andre, som gerne vil formidle billedkunstens verden til børn.
Det er kulturvirksomheden Madsen & Hjernø i Odense, der står bag udviklingen og produktionen af den digitale fagbog. Historierne er komponeret efter fortællekunstens traditioner og forbinder den ældste udtryksform, den mundtlige, med de nyeste af slagsen, de digitale multimedier.
Den digitale fagbog er til fri afbenyttelse og kan hentes på www.digitalstoryteller.dk, som er et forum for storytelling og mundtlig fortællekunst på internettet. Se de 11 fortællinger om børn og billedkunst http://www.digitalstoryteller.dk/sporjagt/