Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Arbejdsmiljøet
Mobning på arbejdspladsen
Mobning er et alvorligt problem, som kan forekomme overalt. Hvis mobning skal forebygges eller håndteres, kræver det handling fra arbejdspladsens side.
Ifølge Arbejdstilsynet lyder definitionen på mobning således: ”Det er mobning, når en eller flere personer regelmæssigt og over længere tid – eller gentagne gange på grov vis – udsætter en eller flere andre personer for krænkende handlinger, som vedkommende opfatter som sårende eller nedværdigende.” Med tilføjelsen: ”De krænkende handlinger bliver dog først til mobning, når de personer, som de rettes mod, ikke er i stand til at forsvare sig effektivt imod dem.”
Ca. hver 12. danske lønmodtager mobbes. Viser en kortlægning fra Arbejdsmiljøinstituttet fra 2004. Det svarer til 8,3 procent af den danske arbejdsstyrke. De fleste mobbes af kolleger, mens en mindre andel mobbes af en leder. Undersøgelsen viser, at mobning rammer alle grupper af lønmodtagere og i alle brancher.
Årsager til mobning på arbejdspladsen kan være uklar arbejdsorganisering, fraværende ledelse og destruktive magtkampe, for blot at nævne nogle. I en åben kultur, hvor man fx kan tale om konflikter, kan man lettere undgå og stoppe mobning, hvis det opstår.
Mobning er alvorligt, ikke mindst for den mobbede, som kan få meget store eftervirkninger af både fysisk og psykisk karakter – lige fra alkoholmisbrug til depression.
Men mobning rammer ikke kun den mobbede. Hele arbejdspladsen kan fx opleve mere sygefravær og mindre effektivitet, hvis mobning finder sted. Mobning er ofte et resultat af et dårligt arbejdsmiljø, Mobning på arbejdspladsen fysisk eller socialt. Derfor handler forebyggelse af mobning i høj grad om at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Men naturligvis også om viden og åbenhed.
Arbejdstilsynet skelner mellem rovmobning og konfliktmobning. Rovmobning er når ofrene ikke har gjort noget, som kan fremkalde ”mobbernes” adfærd. Også seksuel chikane kan være et eksempel på rovmobning. Konfliktmobning er resultatet af en uløst konflikt mellem to eller flere parter på arbejdspladsen, hvor en konflikt over tid mere og mere kommer til at handle om parterne som personer frem for om konfliktens oprindelige indhold.
Det er offerets oplevelse, der står i centrum, og mobning er derfor også mobning, når den er skyldes tankeløshed og ikke et ønske om at krænke offeret.
Arbejdstilsynet foreslår, at arbejdspladsen:
• Formulerer fælles og velkendte normer og værdier for den adfærd, som forventes på arbejdspladsen, og adfærd, som ikke tolereres.
• Har klare retningslinjer for de ansattes ansvarsområder og klare forventninger i forhold til de ansatte (fx i forbindelse med ændringer i arbejdets organisering eller nye typer af klienter, patienter eller brugere).
• Iværksætter uddannelsesmæssige initiativer med henblik på at sikre, at ledelse og særlige nøglemedarbejdere har kompetence til at håndtere mobning og seksuel chikane. På www.arbejdsmiljoviden.dk kan du hente mange gode råd.