Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Handlekompetence og ideologi-individ.proffession og samfund
Af Pär Nygren og Halvor Fauske
I de professioner, hvor sociale relationer er vigtige, forventes det i dag, at fagpersoner tager udgangspunkt i kompetencer, som er forankret i hele personen - ikke blot i fagkundskab, tekniske færdigheder, neutralitet og saglighed, men tillige i følelser, værdier og ideologier. Det er derfor nødvendigt at få indsigt i: Hvordan bygges kompetencer op? Hvordan udvikles de? Hvilke roller spiller værdier og ideologier?
Bogen præsenterer en empirisk funderet teori om professionelle handlekompetencer og professionelle personers tilblivelse. Den relaterer til såvel de aktuelle uddannelsespolitiske hovedstrømninger som til aktuelle temaer inden for professionssamfundet i et nationalt og internationalt perspektiv.
Bogen henvender sig til lærere og studerende på professionsuddannelserne inden for det sundheds- og socialfaglige samt pædagogiske område, samt til professionsudøvere med opgaver knyttet til relationsbaseret praksisser inden for disse felter.
Dansk Psykologisk Forlag 296 sider • Pris 328 kr. ISBN 978-87-7706-636-8
Anerkendelse i ledelse
Af Inge Schützsack Holm
Anerkendelse er i dag et centralt begreb på en række forskellige områder, og særligt inden for ledelsesfeltet vinder anerkendende ledelse frem som den foretrukne ledelsesmetode. Samtidig står det klart, at begrebet anerkendelse benyttes i fl æng om mange forskellige former for holdninger og adfærd, hvilket betyder, at begrebet fremstår udefi neret og diffust.
Forfatteren undersøger begrebet anerkendelse i krydsfeltet mellem psykologi, sociologi og ledelse. Forskellige teoretiske retninger bringes i spil. Udgangspunktet er en grundlæggende antagelse om, at anerkendelse nødvendigvis må forstås både som en relationel praksis og som en indre psykologisk tilstand.
Dertil kommer en række moralske betragtninger om anerkendelse som en almenmenneskelig ret og pligt. Det postmodernes opbrud med tidligere tiders autoriteter, gennemslaget af informationsteknologi og ikke mindst overskridende nye måder at indgå i menneskelige relationer på, sætter anerkendelse centralt for individets selvforståelse og for den måde ledere og medarbejdere kan interagere på.
Hans Reitzels Forlag 288 sider • Pris 325 kr. ISBN 978-87-412-25366-4
Den sunde krop i bevægelse - grundbog i linjefaget
Af Gritt Niklasson (red.)
Det er positive ord: sundhed - krop - bevægelse; det giver associationer til livsglæde, kreativitet, vilje og handlinger. I hvert fald, når de fungerer for os - når vi er tilfredse med vores krop, og når vi kan bevægelsen og nyder at være i den. Det kan desværre også være negativt ladede ord. Kroppen kan være en fjende - som f.eks. for den anoreksiramte, for den overvægtige og for cutteren. Eller kroppen kan være en begrænsning, som for den spastisk lammede. Bogen kommer rundt om alle disse aspekter ud fra de centrale begreber: sundhedsfremme, mestringsevne, forebyggelse og livskvalitet.
De enkelte kapitler handler om kulturelle perspektiver på sundhed; sundhedspædagogik, handlekompetence og pædagogens rolle; social sundhed og netværks betydning for sundheden; fysisk læring og viden; ulykker på de pædagogiske praksisområder; hygiejne; kost og dens indtagelse og seksualitet.
Dette er grundbog til pædagoguddannelsens linjefag. Bogen tager udgangspunkt i bekendtgørelsen, og den er dermed direkte målrettet faget og dets forskellige elementer og mål.
Frydenlund 344 sider • Pris 249 kr. ISBN 978-87-7887-800-7
Mere videndeling
Af Peter Holdt Christensen
Det enkelte menneske kan ikke selv vide alt! Derfor er det nødvendigt både at få del i andres viden, ligesom det også er nødvendigt at dele ud af sin egen viden. På arbejdspladsen er videndeling en forudsætning for det succesfulde samarbejde, samt en fordel for både den enkelte og for organisationen.
Videndeling er dog ikke kun ensbetydende med fordele, men medfører også en lang række udfordringer. Bogen giver et grundigt indblik i disse udfordringer og har fokus på tre områder, som hver især og i samspil med hinanden har indvirkning på modstand mod og medvind for videndeling:
• Den måde individet opfører sig på
• Den fysiske struktur individet befinder sig i
• Den viden der skal deles
Bogen er skrevet til praktikere og teoretikere, der ønsker en bedre forståelse for, hvad organisatorisk videndeling er, hvordan videndeling udfordres, og hvorledes arbejdet hen mod mere videndeling kan forbedres.