Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Døgnområdet
Fra dagplads til ?
Københavns Kommune nedlægger døgnpladser til fordel for dagpladser. Men kommunen nedlægger også dagpladser, egne dagpladser, for i stedet at satse på at købe sig ind hos private aktører ude i byen.
Københavns Kommune nedlægger døgninstitutioner. Det er været linjen siden Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen for et halvt år siden tog beslutningen om bl.a. at nedlægge døgninstitutionen Arildsgårdens 28 døgnpladser for udsatte børn og unge med særlige behov. I stedet for ville man etablere 24 dagpladser til disse børn og unge.
Ud over døgnpladserne har der i kommunen sideløbende eksisteret forskellige heldagstilbud til børn og unge med adfærds- og andre problemer. Disse heldagstilbud er forankret i bydelens lokalcentre, i Brønshøj som har to tilbud, og i Vanløse og i Valby som har et tilbud hver. Desuden har Frederiksundsvejens skole en heldagsklasse, som i modsætning til de forrige er placeret under Uddannelsesog Ungdomsforvaltningen.
Disse tilbud har eksisteret relativt stille og respekteret med kun de problemer, der nu engang dukker op fra tid til anden, når pædagoger og lærere, som har så vidt forskellige vilkår, skal arbejde sammen.
Men pludselig får LFS varslet opsigelse på medarbejderne på tilbudet i Vanløse og på det ene af Brønshøj lokalcenters tilbud. Begrundelsen er at tilbudene nedlægges, fortæller faglig sekretær Henning Christiansen.
Han undrer sig og spørger derfor til det, da han efterfølgende forhandler med lokalcentrene på vegne af de berørte medarbejdere.
Begge steder har der tidligere været en erkendelse af at tilbudet var lille og dermed sårbart, men også at der er brug for pladserne til de unge. Faktisk arbejdede man begge steder – inklusiv ledelsen – med måder at gøre dem større på og dermed mere robuste. Netop i en forståelse af at tilbudene ikke kan undværes.«
Virkeligheden ser nu anderledes ud, og dermed forsvinder 14 tilbud til ligeså mange udsatte børn og unge.
»Hvad nu med disse børn og unge? Sandsynligvis vil nogle af dem blive henvist til nogen af de 24 nye dagpladser, andre til folkeskolen, som så må se om de kan rumme dem, og andre til private pladser købt i byen«, siger Henning Christiansen.
»Men de 24 nye pladser blev jo netop beluttet, fordi der er et stort behov for flere dagpladser. Som så alligevel ikke er der, fordi de fyldes op fra andre tilbud der lukkes. Jeg har svært ved at se at vi reelt får 24 nye pladser til børn og unge, som har stor brug for dem. Jeg ser det hele som et spareprojekt i lokalcentrene, som ikke ønsker at stå med lønudgifter, hvis der på et tidspunkt ikke er fyldt op i tilbudet. Men jeg ser det også som et problem at forvaltningen reelt fjerner pladser og ikke mindst lokale tilbud. Og det er bekymrende hvis det i sidste ende handler om økonomi mellem de to forvaltninger, som finansierer hver sin gruppe.«