Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Fodbold og socialt ansvar
Af Elisabeth Lockert Lange
Spillerforeningen er de professionelle fodboldspilleresegen forening, og de har i flere år været udfarende i forhold til at tage et socialt ansvar. Nu er de på banen på Bispebjerg med et godt tilbud, hvor de samarbejder med de eksisterende initiativer, både på gadeplan, i bolig-områder og i klubber.
”Spillerforeningens udgangspunkt er den kampagne, vihar haft gennem de sidste seks år: Giv racismen det røde kort. Kampagnen er vores forsøg på at tage et socialt ansvar, hvor de professionelle fodboldspillere deltager og tilbyder sig som rollemodeller. Samtidig giver vi de unge gode oplevelser, og gode muligheder for netværk og relationer”, siger Simon Christensen, projektleder på Giv racismen det røde kort. Han fortsætter:
”Nu er vi der, hvor vi med Arena Spartacus og samarbejdet i Bispebjerg lægger flere aktiviteter under Player Social Responsibility profilen. Arena Spartacus er blivende fodboldaktiviteter i udsatte boligområder, i København er det Bispebjerg. Vi er også i gang med aftaler i enkelte andre byer i Danmark, men det er i opstarten.”
Det hele sker i samarbejde med de aktører, som i forvejenarbejder i området med de unge.
”I forhold til aktiviteterne i Bispebjerg kan vi nogle ting,vi har erfaringer med sådanne aktiviteter, og vi har de professionelle fodboldspillere. De vil gerne komme ud lokalt og gøre en forskel. Derfor er det fodbold vi tilbyder at spille med dem. Og det er i samarbejde med de aktører, som er der i forvejen. Vores målgruppe er primært de unge, som ikke er en del af det etablerede forenings- og klubliv. Og her er samarbejdet med gadeplansmedarbejderne vigtigt, de ved hvilke drenge der er derude, og de har den direkte adgang til dem. Så samarbejdet er vigtigt, så vi ved hvem vi skal give tilbuddet til.”
Det konkrete tilbud i Arena Spartacus er fodboldtræningto til tre gange om ugen. Ca. en gang om måneden kommer en af de professionelle spillere ud og snakker med de unge.
”De fortæller fx om, hvordan man når sine mål. Og at detkan være surt engang i mellem. Selv om man er en stjerne, er der ting som er sure, men som man skal gøre. Vi synes det er et godt tilbud, og meget af pointen er netop at man gør det i samarbejde og ikke alene”, understreger Simon Christensen.
Træneruddannelse
Et andet aspekt af aktiviteterne er at dette ikke er et projekt, forstået på den måde at det er varigt. Mange tilbud har succes, men når de stopper, så står de unge tilbage. Sådan går det ikke med dette, lover Simon Christensen.
”Det er vigtigt for os at sige at vi kommer ud, og at vibliver der. Vi har ingen slutdato på dette. Det giver udfordringer i forhold til den økonomi der skal til, selvfølgelig, men den sikrer vi i Spillerforeningen fremadrettet. Så vi er der så længe de unge vil.”
Tilbuddet handler ikke kun om rene aktiviteter, der erogså et opdragende element, kan man kalde det.
”Vi arbejder på at gøre dem klubklar, ikke nødvendigvisklar til en boldklub, men kompetencer til det fællesskabog de regler, en klub har. Dele af denne målgruppe er ikkeklar til klub, måske kommer de ikke til tiden, måske taler degrimt eller noget andet. Vi er rummelige, men vi opdragerdem også.”
Spillerforeningen er inspireret af søsterorganisationernei bl.a. England, som også tager et socialt ansvar, og som har succes med det opdragende element. Deres grupper er langt mere belastede end de københavnske, og de har succes med at stille krav den anden vej, fx at drengene skal gå i skole for at få fodbold bagefter.
”Vi stiller ikke krav til dem med det samme, men efter enperiode. Når de oplever tilbuddet som attraktivt, og de gerne vil give noget tilbage.”
I tilbuddet ligger også en træneruddannelse til nogle af deunge. Dels de unge som har et særligt fodboldfagligt talentom at få flere kompetencer. Sådan at de fx bagefter kan få timer som assistent for børnene i den lokale boldklub. Dels til nogle unge som ikke er specielt gode til fodbold, men som kan få særlig social gavn af den tillid der ligger i at få træneruddannelsen. Træneruddannelsen starter op engang til foråret, når de har et hold. Endnu et aspekt er at de planlægger at udveksle træningshold to til tre uger med et tilsvarende hold i England, som de samarbejder med.
”Helt grundlæggende så har vi racismekampagnen, hvorvi især tager ud på skoler og fortæller om racisme og mobning. Vi planlægger også med, at drenge fra Bispebjerg, efter en tid, tager med ud på skoler sammen med en professionel spiller og en af os fra foreningen. Desuden er der fodboldtræningen i Arena Spartacus. Og som det tredje element er der træneruddannelsen”, siger Simon Christensen.