Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Debat:
Privat dagpleje - kommunal dagpleje.
Forretning eller fællesskab...
En privat dagplejer har i LFS Nyt og FOA-bladet beskrevet sine holdninger til kommunal dagpleje – og hvorfor hun er startet som privat dagplejer. I dagplejens områdebestyrelse i LFS har vi drøftet debatoplægget og går gerne i dialog.
Forældre og børn har krav på rigtig gode rammer for udvikling og trivsel i dagtilbuddene.
Vi følger ligesom daginstitutioner lov og praksis omkring pædagogiske læreplaner, børnemiljøvurderinger, og vi har også et ansvar overfor børn med særlige behov.
Private dagplejere og private institutioner har ikke forpligtelser omkring børn med særlige behov.
Arbejdet i den kommunale dagpleje foregår i tæt kontakt med dagplejepædagoger og dagplejeleder, med kontinuerligt pædagogisk tilsyn og sparring.
Indenfor rammerne af den kommunale dagpleje har vi kendskab til skovdagpleje, naturdagpleje, cykeldagpleje og flerbørnsdagpleje. I kommunal dagpleje tilbyder vi gæstepleje, når barnets dagplejer er på ferie, uddannelse eller har andet fravær.
Dette er ikke et krav i privat dagpleje. I privat dagpleje er der sikkerhedstilsyn, resten er et privat anliggende for det enkelte private tilbud.
Vi er desuden overbeviste om, at alle faggrupper indenfor den kommunale dagpleje er engagerede i deres daglige arbejde – og rigtig mange kæmper en brav kamp mod nedskæringer og dårligere rammer.
Disse rammer gælder jo også de private dagplejere, da deres tilskud fra kommunen er bundet op på, hvad en kommunal plads koster.
Vi er klar over, at de private dagplejer kan kræve større forældrebetaling. Men er det, vi vil? Vil vi støtte en udvikling, der medvirker til at skabe A-og B-børn med forskel i betaling og rammer?
I modsætning til de private dagplejere er kommunalt ansatte dagplejere omfattet af overenskomstdækning, uddannelses- og kursusmuligheder, pensionsordning, ferieaftale, løn under barsel, senioraftale og andre aftaler mellem kommunerne og FOA/LFS.
Private dagplejere er selvstændige og derfor IKKE dækket af disse aftaler – de har netop i kraft af at de vælger at blive private dagplejere valgt disse fælles goder fra.
Samtidig er der også store problemer med understøttelse og niveauet herfor, når en privat dagplejer er ledig. Det har tidligere været beskrevet i LFS Nyt (12/2011 og 13/2011).
Private dagplejeres ønske om større sparring og støtte fra dagplejepædagoger/konsulenter er ikke realistisk. Pædagogerne og lederne er budget- og arbejdsmæssigt bundet op på de kommunale ordninger. Groft sagt er det udsultning af den kommunale kvalitet, hvis dagplejepædagoger og dagplejeledere skal arbejde med yderligere opgaver i privat dagpleje uden at få tilført flere midler. Og tilskuddet i den private dagpleje går jo til den private dagplejer.
I områdebestyrelsen for dagplejen i LFS vil vi gerne forandring og udvikling. Vi arbejder for fælles udvikling og pædagogik, social omsorg og gode arbejdsmæssige forhold.
Dette fællesskab kan bedst udvikles sammen. Vi har valgt at være sammen om det, da det er sammen vi bedst udvikler dagplejefaget pædagogisk og løn- og ansættelsesmæssigt.
Med venlig hilsen
Marianne Rosell
Formand for dagplejeområdet