Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Socialforvaltning politianmeldt
Forvaltningens direktør melder nu en række embedsmænd og politikere til Københavns politi efter læk af fortrolige oplysninger om en konkret familie, der er refereret meget præcist i pressen, skriver dknyt.dk
Socialforvaltningens direktør, Anette Laigaard, har placeret 30-40 personer, der har haft sagen mellem hænderne, under politiets lup.
”Der er jo en mening med reglerne om tavshedspligt. De er der fordi de skal overholdes”, siger hun.
Rundtur i socialsag
En kræftpatient kunne ikke få udbetalt kontanthjælp, fordi hun havde en ratepension.
Men det var ikke efter reglerne kommunen først tvang hende til at hæve den, før hun kunne få kontanthjælp. Det har Vejle Kommune nu erkendt.
Ja, det er rigtigt, det er efter sagen har været en tur i medierne, at kommunen nu trækker deres tidligere afgørelse tilbage. Hvor flovt for kommunen at den 50-årige kræftpatient først får sin pension tilbage, efter medierne har sat sagen på forsiden.
Kilde: dknyt.dk
Nyt forskningscenter
København har fået sit eget center til at granske stress, Københavns Stressforskningscenter.
Rimeligt nok, stress er hvert år skyld i dødsfald, sygdom eller tabt livskvalitet blandt flere tusinde danskere. Præcis hvad der giver stress, hvor grænsen ligger mellem stress og almindelig travlhed, og hvilke fysiske og psykiske problemer det fører til, er bl.a. det det nye forskningscenter for stress skal forske i.
For stress er et bredt felt, som kan spænde over mange ting, lige fra gnidninger med kolleger, problemer med familien eller frustrationer over en hensynsløs ledelse. At 10 til 12 procent af danskere på arbejdsmarkedet lider af stress i en grad, så de har brug for hjælp, viser rapporten ”Arbejdsmiljø i Danmark” fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
God mad på børnebordet
Det skal der til, mener ”Børnemadsvalg 2012”. Det består af bl.a. Forældrenes Landsforening, FOA og Københavns Madhus. For i 2012 skal forældrebestyrelsen eller forældregruppen i størstedelen af landets kommuner igen stemme om hvorvidt de ønsker fælles madordning i deres barns daginstitution. I 24 kommuner er madordningerne en del af kerneydelsen i daginstitutionerne for de 0-2 årige og i bare 4 kommuner er det samme tilfældet for de 3-5 årige.
I resten af kommunerne er det forældrene i den enkelte daginstitution, der tager stilling til, om der skal være madordning på institutionen eller om børnene fortsat selv skal medbringe madpakken.
Og det er et vigtigt valg, for måltider er vigtige, spændende, nærende, velsmagende og inspirerende mad integreret i et pædagogisk fællesskab.
Udmøntning af bevilling til at styrke børns rettigheder
Social- og integrationsminister Karen Hækkerup og satspuljepartierne har besluttet at udmønte bevillingen til at styrke børns rettigheder. Formålet er at sikre børnene en klar stemme i den offentlige debat. Folketingets ombudsmand tildeles fem mio. kr. til at styrke børns rettigheder bl.a. ved at alle børn sikres bedre adgang til at klage, og at der føres kontrol med myndigheder i forhold, der vedrører børn.
Man efterkommer dermed anbefalingerne til Danmark fra FNs børnekomite. Børnerådet får to mio. kr. til at udbygge og styrke sin talsmandsfunktion.
Private døgntilbud koster flest penge
Kommunale tilbud på det specialiserede socialområde er gennemsnitligt 600.000 kroner billigere om året end de private.
Det viser en kortlægning af de dyreste tilbud blandt de 17 kommuner i Region Sjælland, skriver Avisen Kommunen.
Test skal finde børn med traumer
Syddansk Universitet (SDU) vil udvikle en metode til at opspore små børn, som har psykiske skader fra overgreb og omsorgssvigt. En arbejdsgruppe vil i løbet af foråret udarbejde en test, der kan bruges i vuggestuer, børnehaver, på hospitaler og andre institutioner, der er i kontakt med børn, som er så små, at de ikke selv kan sætte ord på deres oplevelser.
De mener der er et stort behov for præcise og pålidelige værktøjer, så personalet ikke kun skal reagere ud fra deres egne fornemmelser. Den kommende test skal kunne bruges bredt, eksempelvis også til at finde ud af, om børn har alvorlige psykiske eftervirkninger efter ulykker eller langvarige hospitalsophold.
Arbejdsgruppen vil derfor tage kontakt til Sundhedsstyrelsen, når den er klar med sine anbefalinger.
Forebyggelse
Empowerment, anerkendelse, relationer og rollemodeller, alle fire er vigtige opmærksomhedspunkter, når der arbejdes med forebyggende indsatser over for udsatte unge mellem 14 og 17 år. Det viser en ny rapport om forebyggelse som alternativ til anbringelse, som SFI har lavet for Socialstyrelsen i Dialoggruppe-projektet, hvor forskere og praktikere indsamler og behandler viden om forebyggende foranstaltninger for udsatte børn og unge. Det er den femte rapport i projektet, og den gennemgår bl.a. fem konkrete indsatser, der på forskellig vis arbejder forebyggende med udsatte 14-17-årige.
I de fem foranstaltninger arbejder man bl.a. de fire begreber empowerment, anerkendelse, relationer og rollemodeller, og gennem konkrete aktiviteter støtter man de unge i at hjælpe sig selv, og på den måde forbereder man dem til et voksenliv, hvor de ikke er klienter i det sociale system.
Medarbejderne i de fem foranstaltninger vurderer, at de anerkendende metoder er effektive til at gøre de unge bevidste om deres egne ressourcer og derigennem udvikle deres selvværd.
Erfaringerne viser også, at behandlere skal være opmærksomme på, at forældrene ikke glider i baggrunden, når de voksne på institutionen arbejder med de unge. Flere institutioner i undersøgelsen har gode erfaringer med at inddrage hele familien i arbejdet med at få den unge på ret kurs i livet. Men en sådan indsats kræver særlige ressourcer.
Download rapporten: ”Forebyggende foranstaltninger 14-17 år” på servicestyrelsen.dk og læs mere på www.forebyggelse-boernogunge.dk (link er ikke længere aktivt, red.)
Ret til ny ferie ved sygdom
Nu får også danske lønmodtagere ret til erstatningsferie, hvis de bliver syge i ferien. Denne ret til at holde en ny ferie, hvis man bliver syg, skulle egentlig have været gennemført sammen med EU’s arbejdsdirektiv tilbage i august 2004. Men i syv år har den borgerlige regering, med skiftende begrundelser, udsat en ændring af den danske ferielov.
Hvor lønmodtagere hidtil kun har fået erstatningsferie, hvis de var sygemeldt, inden ferien blev indledt. På trods af en meget tydelig dom fra EU-domstolen i 2009 som klart og tydeligt sagde, at alle lønmodtagere havde ret til en ny ferie, hvis de blev syge i ferien. Formentlig er tusinder af danske lønmodtagere gennem årene blevet snydt for deres erstatningsferie, men nu skulle det så endelig være lykkedes.
FOAs formand Dennis Kristensen roser: ”Der er grund til at rose den nye regering for at reagere regelret og konsekvent i sagen. Der har på intet tidspunkt, siden EU-domstolen afsagde sin dom for flere år siden, været skygge af tvivl om lønmodtagernes retsstilling.”
Billeder til fingerspidserne
Mens seende er omgivet af billeder på alle sider, har blinde ikke de samme muligheder for at undersøge tegninger, kort og diagrammer og fotos. Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri i Socialstyrelsen har derfor udgivet ”Billeder til fingerspidserne”, som handler om billeder, der kan opfattes med følesansen, såkaldte taktile billeder. Hæftet henvender sig til undervisere af blinde elever og studerende. Læs mere på socialstyrelsen.dk
Kommuner klar til tidlig indsats
Det er hverken dovenskab eller forsigtighed, der får kommunerne til at nøle i sager om seksuelt misbrug af børn. Tværtimod er kommunerne klar til at gå familier på dørene i kampen mod børnemisbrug. Det mener socialchefernes formand, Ole Pass ifølge dknyt.dk
Men hvis sagerne skal kunne tages i opløbet, kræver det at kommunerne får de nødvendige redskaber. Og dem kan kun socialminister Karen Hækkerup give dem.
For det kræver en aktiv indsats at stoppe misbrugssager, vurderer han.
Socialminister har netop meldt ud at ekspertudvalg bliver nedsat til se på behovet
for nye love og regler på området.
Kvalitetsrengøring
Syge børn koster en million arbejdsdage om året, når forældre og bedsteforældre skal blive hjemme for at passe syge børn.
En af grundene til de mange sygedage er at hygiejnen er for dårlig på de danske institutioner. Men hygiejnen kan sagtens højnes, lyder det fra FOA. Det kræverblot, at man gør rigtigt rent. Desværre er den dårlige hygiejne på landets skoler og børneinstitutioner et politisk valg, fordi man har fravalgt en (dyrere) ordentlig rengøring. Kvalitetsrengøring. Om det er FOA netop ved at afslutte en håndbog, i første omgang tiltænkt ældreplejen og handicapområdet, men vejledningerne kan sagtens bruges på landets børneinstitutioner.
Et råb fra muren
– 100 års politiske plakater
Kommende særudstilling: 11. februar - 28. maj 2012
Plakaten fører krig fra hvert andet gadehjørne i den industrielle by”, skrev socialdemokraten Julius Bomholt i 1932. Krigsmetaforen afspejler de politiske plakaters massive tilstedeværelse i det offentlige såvel som i det private rum gennem de sidste 100 år. Her har de fra ledige mure og lygtepæle fungeret som våben i tidens politiske og sociale kampe.