Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Fra maskinrummet
Kan vi ikke gøre det bedre, spurgte en statsminister engang i en valgkamp med henvisning til velfærden. Og jo det kunne vi dengang (men valgte det desværre ikke). Og det kan vi nu.
LFS er netop i denne budgetlægnings- og valgkampstid fremme med et andet syn på, hvordan man når frem til en "bedre, billigere, mere effektiv og demokratisk kommune".
Visioner fra maskinrummet hedder de mange siders alternativ til den markedsgørelse, vi har levet under i mange år, som gør os alle til kunder frem for borgere, reducerer barndommen til en løbende række af test - og som oveni købet koster kassen. Fx når velfærdsopgaver opbygget og betalt af os alle overgives til private virksomheder, en manøvre ved navn udlicitering. For det er en myte at markedsgørelsen af den offentlige sektor har gjort den billigere og mere effektiv.
Tværtimod opfordrer LFS til at man kommunaliserer kørsel, vikarkorps, dagtilbud og døgntilbud. Bedre, billigere, mere effektivt og mere demokratisk.
Det er den offentlige sektor, der er LFS' ærinde, en sektor som gennem årene er gået fra velfærdsstat til konkurrencestat, fra borger med rettigheder til "vi er vores egen lykkes smed". Og selvfølgelig er der alternativer. Disse alternativer
har LFS påtaget sig at gøre opmærksom på.
Noget af det kan man bare lade være med - uden at det går ud over de mennesker som er afhængige af det offentliges omsorg. Tag fx de eksterne konsulenter, som alle landets kommuner, regioner og staten bruger i stor stil. Der er penge at hente hvis man lader være med at bruge dem i det enorme
omfang. Fx brugte staten 3,7 mia. kr. og Københavns Kommune 446 mio. kr. på disse eksterne konsulenter. De penge kan spares hvert år, i stedet for at spare på børnene, de ældre og de svageste medborgere.
Samme vej bør Koncernservice gå. En kontraktstyret enhed som de ansatte i kommune kender som dem, der ikke kan få it-systemerne til at fungere, og som tager overpriser for rød peber og mælk. På trods af at den ser som sin vigtigste
opgave at sikre forvaltningerne den bedste og billigste administration.
Som alle andre kommuner tænker og bruger Københavns Kommune styringslogikker og styringsredskaber der byggerpå New Public Management. LFS anbefaler et alternativ, nemlig velfærdsledelse med social kapital. Det vil sige "tilliden og dialogen med de offentligt ansatte skal revitaliseres".
Det handler om en dynamisk tillidsfuld proces, om kommunikation og dialog og om samarbejde mellem velfærdsledere og medarbejdere som bygger på SU og MED-aftaler, arbejdsmiljøaftaler og demokratiske bottom-up processer.
Og det forudsætter den samme proces mellem politikere, forvaltninger, ledere og tillidsvalgte.
LFS foreslår at der iværksættes et pilotprojekt om velfærdsledelse i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundhedsforvaltningen i forbindelse med beslutningen om budget 2012.
For "LFS opfordrer partierne i København til at vende kajakken og føre solidarisk og velfærdsorienteret politik til gavn for byens ansatte, børn, unge, brugere, ældre og øvrige borgere - og en velfærdspolitik funderet på velfærdsøkonomi." En ny styringsmodel med andre ord, med velfærdsledelse og høj social kapital. Og høj social kapital "koster ikke noget, bortset fra en målrettet indsats, en god del tålmodighed og høj ledelseskvalitet". Men den er bedre fordi det betyder høj trivsel og arbejdsglæde, billigere fordi det gør os effektive og ansvarlige med fokus på kerneydelsen, og mere demokratisk fordi samarbejdsorganerne bliver sat i spil i en velfærdsledelse med høj social kapital.
Kort sagt - skrot New Public Management. Tag frihed og demokrati tilbage.
Alle citater er fra Hvidbogen Visioner fra maskinrummet, som denne artikel blot er en lille appetitvækker til. Hvidbogen går i dybden, den indeholder en detaljeret diagnosticering af New Public Management og dens konsekvenser, foruden en gennemgang af de mange alternativer, der rent faktisk findes til New Public Management tankegangen bl.a. som den kommer til udtryk i Socialforvaltningen. Man kan starte med at vende tankegangen...
Den kan, når den er endeligt færdig, findes på mitlfs.dk