Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Flere udsatte i udkantsdanmark
Yder- og landkommuner har en forholdsvis større andel af anbragte børn og børn der tilbydes forebyggende foranstaltninger, viser en rapport fra SFI. Mens andelen af anbragte børn ligger nogenlunde stabilt, er andelen, der modtager en forebyggende foranstaltning, blevet mere end fordoblet fra 1993 til 2007. Og udviklingen er altså gået mod en overrepræsentation af disse børn i yder- og landkommuner.
Udsatte børns forældrene er typisk arbejdsløse eller på førtidspension, og uden uddannelse. Også det at mor bor alene eller sammen med en anden end far øger risikoen. Det samme gør kriminelle forældre og en dårlig bolig. Særligt udsatte børn har flere risikofaktorer på én gang. Udsatte børnefamilier flytter også mere end andre grupper, og de flytter især imellem ens kommunetyper, fx fra én landkommune til en anden. Rapporten kan downloades på SFIs hjemmeside. www.SFI.dk
Børnecenter København indviet
Københavns Kommune har åbnet Børnecenter København på Kastelsvej, der råder over psykologer, tale/ hørepædagoger samt fysio- og ergoterapeuter med ekspertise i de mest handicappede børn og unge i København. Det er et unikt tilbud til handicappede børn og unge, der har brug for rådgivning, udredning eller træning. Og samtidig er samlingen af funktionerne ét sted i byen tænkt som en forenkling af børn og forældres hverdag.
Børne- og ungdomsborgmester Anne Vang er begejstret og stolt over, at København som landets største kommune er et fagligt lokomotiv på dette område, som hun siger. Hun glæder sig over at kommunen kan fastholde et meget højt niveau for de handicappede børn og unge i kommunen.
Inspiration til at forebygge overgreb
Seksuelle overgreb mod mennesker med handicap er et overset, men alvorligt problem. Mennesker med handicap har en væsentlig risiko for at blive udsat for seksuelle overgreb. Og en stor del af overgrebene sker i botilbud eller institutioner, som de opholder sig, netop på grund af deres handicap.
Socialt Udviklingscenter SUS har med støtte fra Servicestyrelsen udgivet en inspirationspakke, der skal formidle viden om at se og forebygge seksuelle overgreb mod voksne med handicap til bl.a. nye pædagoger. Det trykte materiale, som skal bruges i undervisningen, er udsendt til 90 social og sundhedsskoler, lærer- og pædagogseminarier over hele landet. Kig ind på hjemmesiden www.forebygovergreb.dk
EU-dom: Ældre må ikk e tvinges på pension
EU-Domstolen har underkendt den danske funktionærlov i en sag om udbetaling af fratrædelsesgodtgørelse. Dommen betyder at en arbejdsgiver ikke mere kan fratage en fyret medarbejder fratrædelsesgodtgørelse med den begrundelse at den fyrede var berettiget til at gå direkte på pension. Uanset om vedkommende ønskede det eller ej. Konsekvensen af dommen er at funktionærloven skal laves om, så den ikke længere diskriminerer ældre medarbejdere.
LO er tilfreds med dommen, som vil forhindre virksomheder i at sende deres medarbejdere på pension mod deres vilje blot for at undgå at betale fratrædelsesgodtgørelse til ældre medarbejdere.
SundhedsforsikrInger
Private sundhedsforsikringer forkorter langvarigt sygefravær. Det fremgår af en ny analyse fra brancheorganisationen Forsikring og Pension, og konklusionen overrasker ikke FOA. Det ville være mere overraskende, hvis muligheden for at springe over køen til behandling og operation var uden effekt, mener FOA. Sundhedsforsikringerne er da også solgt til virksomhederne med den begrundelse, at deres ansatte kan komme hurtigt frem i køen ved at springe andre over. Og det virker tydeligvis.
Sideeffekten er naturligvis at det øger uligheden i danskernes sundhed. Og når sundhedsforsikringer samtidig er skattefri, tvinger man samtidig de skatteydere, der ikke har retten til at springe andre over, til at betale for selv at blive sprunget over. En usympatisk tanke i et moderne velfærdssamfund, kalder FOA det. Til gengæld ser de gerne den del af sundhedsforsikringerne, som handler om at få mennesker hurtigere igennem undersøgelser og andre forberedelser, og dermed hurtigere frem til behandling eller operation, anvendt i det offentlige sundhedsvæsen.
Hurtigere tIlbage
Flere sygemeldte er vendt delvist tilbage til arbejdsmarkedet med en delvis raskmelding. Det viser en evaluering af forsøget ’Aktive – hurtigere tilbage’. Markant fl ere opfølgningssamtaler og flere aktive tilbud og aktivering af de sygemeldte har været opskriften på at hjælpe sygemeldte hurtigere retur til arbejdsmarkedet i forsøget, som Arbejdsskadestyrelsen satte i gang i 2009.
Forsøget blev gennemført blandt sygedagpengemodtagere og fl eksjobvisiterede borgere i 16 jobcentre. Og forsøget viser altså at den aktive indsats giver bonus. Hele evalueringen af ’Aktive – hurtigere tilbage’ kan læses på Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside.
Udsatte
”Regeringer takler EU’s fattigdomsår 2010 i slowmotion. Fattigdommen vokser, og der er brug for handling, hvis uligheden ikke skal vokse og de socialt udsatte få endnu flere problemer.”
Det siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte i forbindelse med offentliggørelsen af Årsrapporten 2010 fra Rådet. Årsrapporten serverer en bred vifte af initiativer for regering og Folketing, så forholdene for de socialt udsatte kan forbedres. For Danmark har brug for en offensiv strategi, der bekæmper den stigende fattigdom, vurderer Jann Sjursen. Og det har Rådet for Socialt Udsatte nogle gode bud på. Bl.a. omtaler årsrapporten de veldokumenterede negative konsekvenser af starthjælp, kontanthjælpsloftet og nedsat kontanthjælp.
Get movIng
Get moving – før dine forældre får syge idéer’. Nogenlunde sådan lyder sloganet på Sundhedsstyrelsens kampagne, der skal sætte gang i de fysisk inaktive 11-15-årige børn og unge. Sloganet hentyder til, at forældre kan fi nde på at sætte deres børn til alle mulige ’syge’ ting, hvis ikke de af egen fri vilje kommer i gang med at bevæge sig. Kampagnen som Sundhedsstyrelsen laver i samarbejde med bl.a. Danmarks Idræts-Forbund (DIF) kører i Region Hovedstaden i oktober måned. Formålet med kampagnen er at få alle unge mellem 11 og 15 år til at dyrke minimum 60 minutters fysisk aktivitet om dagen. Uanset om det er fodbold, klatren i træer eller cyklen,
www. getmoving.dk (link ikke længere aktivt, red.)