Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Miljø i top
Årets Vanløse Miljøpris gik velfortjent til den integrerede institution Valhal.
”Vi er stolte i Valhal. I lørdags vandt vores miljørepræsentant Vanløse Miljøpris 2010. Men vi arbejder også hårdt for vores miljø i Valhal, såvel det fysiske omkring affaldssortering og forskellige energibesparende foranstaltninger, men også med vores børnemiljø og vores psykiske arbejdsmiljø”, fortæller Martin Thomasen, leder af den integrerede institution Valhal i Vanløse.
Valhals miljørepræsentant er pædagog Maiken Ledertoug Larsen, og hun strålede af glæde, da hun fik prisen overrakt af Vanløse Lokalråds formand Bent Christensen.
Prisen er særdeles velfortjent.
Det har ikke skortet på energi og målrettethed. Siden Maiken Ledertoug Larsen blev valgt som miljørepræsentant i Valhal, har hun uddannet sig til klimaambassadør igennem Københavns Kommune. Med det i baghånden har hun formået at få både børn og ansatte i Valhal til at sætte fokus på alle sider af miljøet og klimaet. Og sværere endnu, fået dem til at ændre deres vaner. Hun har videreudviklet tankerne bag Valhals miljøpolitik, og sammen med kollegerne og bestyrelsen har hun sørget for at politikken er til at arbejde med i praksis og ikke blot står i en mappe på kontoret, som Martin Thomasen udtrykker det.
”Med sit gåpåmod, sin entusiasme og sin faglighed har hun løftet Valhal op, set i et miljø- og klimamæssigt perspektiv. Det har stor betydning for de 200 børn og unge der går her i Valhal, men også for deres forældre og ikke mindst for alle de ansatte i Valhal.”
Undervejs har miljørepræsentanten sat fokus på og arbejde i gang i forhold til affaldssortering. Det har ført til at den integrerede institution har indrettet et overdækket udendørsareal til sortering af batterier, glas, haveaffald, stort affald og elektronisk affald. Og indendørs er der lavet et system til genbrugspapir og indsamling af papir til udsmidning.
Også el og vand hører til indsatsområderne, og Majken Ledertoug Larsen har sat en række projekter i søen på de to områder. Det handler bl.a. om første etape af Valhal som LED institution, det vil sige LED teknologi, som bruger en brøkdel strøm i forhold til gængse lyskilder. I det hele taget er der kommet et fokus på forbruget el i Valhal, også i forhold til pc-skærme.
Vand bruger man jo meget af med så mange børn, dels på toiletterne, dels ved vandhanerne. Toiletter er udskiftet til flerskyl og vandhaner til vandbesparende typer.
”Gennem de sidste år har vi arbejdet med en konstruktion, som vi kalder Quattro samarbejdet, hvor Valhals miljørepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant, tillidsmand samt arbejdsleder koordinerer vores fælles indsatser på alle miljøområderne. Maiken er en dejlig inspiration i Valhal, og hun er fantastisk til at motivere os alle til at arbejde for et bedre miljø og klima. Hun bruger ikke løftede pegefingre, men positive tilkendegivelser og ikke mindst humor og smil”, fortæller Martin Thomasen.
EL
Valhal er en integreret institution med fritidshjem og fritids- og juniorklub. Fritidshjemmet er normeret til 100 børn, mens klubben er normeret til 90 unge. Næsten alle børn i Valhal går på Katrinedals Skole. Valhal åbnede i maj 2005, som resultat af en fusion mellem fritidshjemmet Akacielunden og den integrerede institution Høstveds Have. |