Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye regler om supplerende dagpenge.
Regeringen har i samarbejde med Dansk Folkeparti, De Radikale og Ny Alliance, indgået en aftale der betyder nogle kraftige forringelser for vores medlemmer på supplerende dagpenge.
Baggrunden er der ingen tvivl om, der er helt klart en opfattelse i de kredse, at de af vores medlemmer der supplerer deres arbejde med dagpenge, snyder ved havelågen. I a-kassen ved vi godt, at det ikke er tilfældet, men det har vi desværre ingen indflydelse på.
Dagpenge i 30 uger.
I grove træk kan man sige, at den væsentligste ændring er, at man nedsætter muligheden for at få supplerende dagpenge til 30 uger indenfor 104 uger, fra 14. april 2008. En af de nye ting er, at det gælder alle former for supplerende dagpenge. Tidligere var det kun medlemmer med frigørelsesattest der havde begrænsning, nu gælder det alle. Dét vil altså sige at også løse vikarer bliver omfattet af reglen om at man kun kan få supplerende dagpenge i 30 uger indenfor 2 år – en meget kraftig opstramning af reglerne og helt umulig at have med at gøre f. eks på dagsinstitutionsområdet.
Opsigelsesvarsel
Som det tidligere har været tilfældet, må a-kassen ikke udbetale dagpenge til et medlem der er omfattet af et opsigelsesvarsel. Hvis man er fastansat på nedsat tid, vil man senest efter 3 måneder være omfattet af et opsigelsesvarsel. Når man er det skal man så have en af de føromtalte frigørelsesattester. Den skal a-kassen have senest 5 uger efter, at man omfattes af opsigelsesvarslet.
Rådighed.
Det er vigtigt, at huske, at man samtidig med at man modtager supplerende dagpenge, skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det vil sige at man skal kunne overtage arbejde med en dags varsel (derfor må man ikke være omfattet af et opsigelsesvarsel), men det betyder også at man skal være aktivt arbejdssøgende.
For ledige medlemmer af FOA-Roskilde betyder at man som udgangspunkt skal søge 4 fuldtidsjobs pr. uge – også selvom man har et deltidsjob!
Det er ikke nok at man har arbejde, man skal forsøge at få fuldtidsarbejde.
Særregel – 4 ugers frist
A-kasserne er blevet pålagt at kontrollere medlemmer på supplerende dagpenge lidt nøjere, ud fra den generelle mistænkeliggørelse der er af ledige. I bekendtgørelsen om rådighed kan man nu læse, at hvis man får supplerende dagpenge, men hvis man samtidig har kvalifikationer indenfor et arbejdsområde hvor der er ledige fuldtidsjobs, så skal a-kassen give medlemmet en frist på 4 uger til at bevise at man søger indenfor det eller de områder. Denne dokumentation skal være kopier af ansøgninger eller afslag.
Overgangsregler
Begrænsningen i dagpenge på 30 uger trådte i kraft pr. 1. april 2008. Får man arbejde hvor man har ret til supplerende dagpenge efter denne dato er det til at finde ud af. Værre står det til, for de medlemmer der havde modtaget supplerende dagpenge inden denne dato.
Overgangsreglerne er unødigt komplicerede – faktisk tæt på at være uforståelige, så det vil føre alt for vidt at beskrive dem her. Vi i a-kassen kender dem, så hvis du er i tvivl om lige præcis din situation så kontakt os, så skal vi nok vejlede dig igennem.