Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Dagplejens generalforsamling
Af Elisabeth Lockert Lange
Dagplejen i fare?
Dagplejeområdet fik sin formand. Men der var skuffelse i bestyrelsen over at så få af de fremmødte dagplejere og dagplejepædagoger ville lægge en arbejdsindsats i at realisere det omfattende fremtidige arbejde, som generalforsamlingen besluttede for de næste to år. Især med de ret mørke skyer der er dukket op i horisonten for dagplejen i mange af kommunerne i Københavns Amt, hvor børnetallet er faldende.
Marianne Rosell, dagplejer i Ledøje- Smørum og fællestillidsrepræsentant for dagplejerne i amtet, blev valgt til »rigtig« formand for dagplejeområdet – efter et års tid som konstitueret. Det besluttede de 50 dagplejere, 11 dagplejepædagoger og fire dagplejeledere, som var mødt op til generalforsamlingen den 16. september, med applaus.
Inden valget af hende som formand, aflagde Marianne Rosell sin mundtlige beretning for de sidste to år. To år som har været turbulente for bestyrelsen både på den interne front og i det udadvendte arbejde.
»Vi har i bestyrelsen skullet finde vores ben at stå på. Hvordan skulle vi organisere os i den interne struktur, hvilke kompetencer har vi? Vi fik hjælp af konsulent Jan Kortzen, og det gav nogen klarhed over opgaverne, forventningerne til hinanden og hvor meget tid vi hver især kunne bidrage med. Vi har jo alle en travlt hverdag.«
Arbejdet i bestyrelsen har bl.a. handlet om Københavns Kommunes børneplan. Den er blevet fulgt nøje, ikke mindst fordi den har ført til flerbørnsdagplejer og gæstehuse. Den første er i gang (se LFS Nyt nr. 12/04), flere er på vej.
I mange af kommunerne i amtet ser det anderledes ud, der er børnetallet dalende. Det betyder ofte en nednor- mering af dagplejere og pædagogtimer.
"Også disse kommuner skal serviceres og støttes op om. Og der har vi stor hjælp af de lokale tillidsrepræsentanter".
Sammenlægninger
Der har i de sidste par år været megen diskussion om sammenlægning af daginstitutioner og dagpleje. En undersøgelse fra FOA viser at 19 kommuner har gjort alvor af det, mens 20 kommuner arbejder på en sammenlægning. 20 andre kommuner har planer om det, mens 16 har droppet planerne efter forhandling med FOA.
»I vores område er der kun én kommune, der har integreret dagplejen i daginstitutionerne, nemlig Værløse kommune. Vi følger udviklingen, har løbende kontakt med deres tillidsrepræsentant, og vi deltager i deres klubmøder. Men vi følger også de kommuner, hvor der er tilløb til integration, bl.a. for at rådgivning og vejlede medlemmer om løn og ansættelse i forbindelse med en sammenlægning.«
Hvorfor er det vigtigt at have en selvstændig dagplejeledelse? Det har områdebestyrelsen opfordret dagplejens ledersektion til at sætte ord på.
»Vi synes sikkert alle her at værdien af en selvstændig dagpleje er indlysen- de, men det er det ikke for politikere. De ved ikke hvad god dagplejepædagogik er, selvom det nu er dokumenteret af bl.a. Erik Sigsgaard i hans forskningsprojekt om dagplejen. Han karakteriserer arbejdet i dagplejen som et tilbud om »udviklende omsorg« frem for som tidligere »pasning under trygge rammer«.
Det at bevare dagplejepædagoger og lederstillinger i dagplejen er en af de udfordringer og opgaver, som bestyrelsen kommer til at skulle arbejde med i de kommende år, vurderer Marianne Rosell. For dagplejepædagogikken udvikles i samarbejdet mellem de tre faggrupper, og dagplejens værdigrundlag skal sikres af dagplejens ledere og pædagoger.
At bevare en selvstændig dagpleje er ikke den eneste arbejdsopgave der vinker forude. Også de pædagogiske læreplaner kræver sit. Dem arbejder alle faggrupperne med i øjeblikket. Og bestyrelsen vil arrangere yderligere medlemsmøder og en studiekreds over læreplanernes seks temaer.
Fusionen mellem FOA og PMF er også i fokus. De to forbunds hovedbestyrelser har sagt ja til fusion, og nu er det kongessernes tur. Det sker på en ekstraordinær kongres den 6. november, hvor begge forbundskongresser tager stilling. Hvis også det bliver et ja, skal forslaget til urafstemning blandt medlemmerne.
Den sidste store arbejdsopgave Marianne Rosell nævnte i sin mundtlige beretning er kommunereformen, som vil berøre alle kommunerne i Københavns Amt.
»Vi har derfor opfordret alle vores tillidsrepræsentanter til at være fremme i skoene og klar til at samarbejde med dem, der skal samarbejdes med i fremtiden. Det fratager selvfølgelig ikke områdebestyrelsen og LFS deres del af opgaven med at samle trådene og give den nødvendige støtte til alle de medlemmer, det vil berøre.«
Seniorpolitik og girafsprog
To af faggrupperne, nemlig dagplejepædagogerne og dagplejerne, fortalte om deres arbejde. Dagplejepædagog i Ballerup, Jytte Kellberg, opfordrede flere til at gå med i pædagogernes udvalg og give en hånd med arbejdet. Som bl.a. i høj grad har været med læreplaner. Faggruppeudvalget har deltaget i både landsmøde og landskonference for at holde sig godt ajour med udviklingen i dagplejen og har selvfølgelig også selv lavet en del temadage og et weekendkursus. Dog med vekslende held.
»Der var kun fem tilmeldinger til weekendkurset om faldgruber mellem dagplejere og dagplejepædagoger, så vi måtte aflyse. Kun vi syntes åbenbart at det var spændende. Og må konkludere at det altså ikke er det man vil! Men hvad er det så?«
Ud over flere udvalgsmedlemmer efterlyste Jytte Kellberg et generationsskifte i dagplejepædagoggruppen – og en seniorpolitik. Det er noget de i udvalget vil arbejde for. Og det bifaldt i hvert fald én af deltagerne på generalforsamlingen med den kommentar at det arbejde ville hun støtte.
Faggruppeudvalget for dagplejerne er tydeligvis mere heldige med deres emner og/eller tidspunkter. Dagplejer Annie Dupont Mathiesen fortalte om udvalgets mål med arbejdet, nemlig at kvalitetshøjne dagplejen. Det gjorde de med velbesøgte temaaftener og caféaftener. Bl.a. om girafsprog, Regio Emilia pædagogik, Marte Meo metoden og den svære samtale. I den kommende periode ville de arbejde med mediation (en konfliktløsningsmetode), observation af børn, mobning, udbrændthed og dokumentation af pædagogisk arbejde.
Arbejdet i fremtiden
Det er nødvendigt for at bestyrelsen kan udføre sine vigtige opgaver i den kommende periode, at de nye bestyrelsesmedlemmer føler sig velkomne.
Derfor vil de nye bestyrelsesmedlemmer få en fast kontaktperson blandt de gamle, og så er der bestyrelsesweekenden den 29. - 30. oktober, fortalte næstformand Jonna Werther.
»Og der er mange vigtige opgaver at tage fat på og fortsætte arbejdet med. Ikke mindst spareplanerne rundt omkring i kommunerne, hvor det faldende børnetal giver helt andre fremtidsudsigter end ventelisterne i Københavns Kommune. Forslagene fra de berørte kommuner skal bestyrelsen drøfte og videreformidle sagligt og velovervejet.«
Til det fremtidige arbejde forslog hun tre hovedstrategier: at søge viden om udviklingen, at synliggøre sig ved at kontakte kommunerne, og at områdebestyrelsen har forberedt sig på sammenlægning af ledelserne i dagplejen og daginstitutionerne.
»Vi skal fortælle, hvorfor det er vigtigt med en selvstændig ledelse og en særlig pædagogik.«
Jonna Werther frygter at dagplejen i Albertslund kan blive nedlagt, for den bliver skåret med flere pladser end børnetallet falder. Og det er gået hurtigt, kunne hun berette om, og helt uden om samarbejdsudvalg. Så der er brug for en aktiv bestyrelse med mange handlekraftige medlemmer.
De mange medlemmer fik bestyrelsen ikke, og det vakte stor skuffelse blandt de som valgte at stille op til arbejdet for fællesskabet.
Adskillige bestyrelsesmedlemmer havde valgt at forlade bestyrelsen ved denne generalforsamling, og det lykkedes kun at vælge eller genvælge seks medlemmer udover formanden og Lican Larsen, som er fællestillidsrepræsentant for dagplejerne i Københavns Kommune, og dermed født medlem af bestyrelsen.
Genvalgt som næstformand er souschef i Albertslund, Jonna Werther, og genvalgt blev også dagplejeleder i København Jette Christiansen, dagplejer i Ballerup Birte Waser og dagplejer i Valby Annie Dupont Mathiesen. Laura Sørensen, dagplejer i Rødovre blev nyvalgt som kasserer, mens Annette Ritzau fra Brøndby blev nyvalgt menigt bestyrelsesmedlem.
Det fik Jette Christiansen på talerstolen: »Det er ikke rimeligt at vi kun er otte som arbejder for dagplejens fremtid! « Men lige lidt hjalp det, ingen flere meldte sig til bestyrelsen.
Fusion?
På opfordring fortalte Britt Petersen om den mulige kommende fusion mellem FOA og PMF. En af de absolutte forudsætninger fra FOAs side er at PMF anerkender dagplejen og dagplejepædagogikken som et ligeværdigt pasningstilbud, ganske som holdningen er i LFS. Der er aftalt to »pakkeløsninger «. Den ene er at alle faggrupper repræsenteres i pædagogisk sektors bestyrelse uden at pædagogmedhjælperne får flere pladser end dagplejerne, den anden er at der skal gøres noget særligt for pædagogerne, som ikke må føle sig som så få, at ingen tager udgangspunkt i deres behov. Derfor er det et krav fra LFS for at anbefale fusionen at der ansættes en uddannet konsulent i pædagogisk sektor, så de uddannedes synsvinkel altid er med i arbejdet.
På lokalt plan er det for LFS en forudsætning at ingen får forringede forhold eller indflydelse, alle skal kunne se sig selv i fagforeningen. Det betyder også at ledernes kompetence og rettigheder over egne forhold ikke må sættes over styr ved en fusion. Det betyder at de fire lokale PMF-afdelinger som ligger i LFS’ område skal anerkende at lederne skal tilbydes noget særligt, fordi de er en særlig gruppe.
Alt dette er faldet på plads, LFS’ krav er opfyldt, der er lavet et grundlag som alle kan stå inde for, og derfor har LFS’ hovedbestyrelse sagt ja til at LFS’ repræsentanter i FOAs hovedbestyrelse også der har sagt ja.
To forslag fra områdebestyrelsen blev vedtaget, dels at bestyrelsen maksimalt skal bestå af 14 medlemmer, dels at bestyrelsen får pladser forlods til repræsentantskabsmødet, som ligger den 26.-28. november i år. Og i modsætning til bestyrelsesposterne var der ingen problemer med at få folk til at melde sig til repræsentantskabsmødet.
Bestyrelsen lagde op til gruppearbejde om særlige debatspørgsmål: hvad der skal sættes særligt fokus på i dagplejen i deres fremtidige arbejde, hvordan kommunikationen til og fra medlemmerne og bestyrelsen kan blive bedre, hvorfor dagplejen skal bevares som en selvstændig institution med egen ledelse, og hvilke initiativer bestyrelsen skal tage for at styrke det faglige niveau og engagement.
Det faldende børnetal og nedskæringerne er en klar topscorer som det der skal sættes særligt fokus på. Politikerne »kører op og ned« med dagplejen, som en deltager beskrev det, og det skal bestyrelsen have fokus på, var der enighed om.
En udbygning af dagplejebestyrelsens netside på mitlfs.dk med fotos og telefontid til bestyrelsen kom på banen som en mulighed for at forbedre kommunikationen. Foruden referater af bestyrelsesmøder både på nettet og i LFS Nyt.
Der blev givet gode råd til bestyrelsen om at være opmærksom på, hvad der sker af bagdøren i kommunerne, ikke kun fordøren. Der blev talt om værdigrundlaget i dagplejen og de mange og gode kurser personalet får. Desuden påpegede en deltager at det er vigtigt at se på motiverne for nedprioriteringen af dagplejen, hvad får kommunerne ud af det, hvis det ikke er besparelser, og hvad er det kommunerne mener forældrene ikke får ved at vælge dagplejen.
Og så blev der efterlyst idéer til at synliggøre dagplejen, faget og pædagogikken fx ved dagplejedagen.