Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Flerbørnsdagpleje
Af Elisabeth Lockert Lange
God tid og masser af plads
I Villa Mini har børnene god plads i hjemlige omgivelser med formiddagsboller og Mozart som start på dagen. Først og fremmest har børnene mange voksne omkring sig med en normering på en voksen til tre børn. Det giver god tid til at være der for børnene, stimulere dem og give dem omsorg. Københavns første flerbørnsdagpleje er indviet: det bedste fra to verdener, vurderer Bo Asmus Kjeldgaard.
Sådan bør alle børn i kommunens vuggestuer og andre daginstitutioner have det! Masser af plads og mange voksne til få børn.
Det er min første tanke, mens jeg går rundt i Københavns første flerbørnsdagpleje Villa Mini og gæstehuset Lillebo i Griffenfeldsgade. I Villa Mini holder otte børn og tre ansatte til på i alt 108 kvm inklusiv køkken, bad, garderobe og trappe. De to grupperum, som børnene boltrer sig på, er alene tilsammen på 51 kvm. God plads og en pæn normering, som man også kunne ønske for børn og personale i kommunens andre institutioner. For at det ligner en institution er uimodsigeligt, uanset de hjemlige omgivelser, og at de tre medarbejdere i Villa Mini er ansat på dagplejeoverenskomsten. Gæstehuset Lillebo er 210 kvm og kan huse 20 gæstebørn fra dagplejen.
Dagplejeleder i Tietgensgades dagplejekontor, som flerbørnsdagplejen hører under, Jette Christiansen og Else Marie Krogh, leder af hele Københavns dagpleje, fremhæver at det er dagplejens værdier, personalet er ansat og arbejder ud fra.
»Det er en anden kultur end institutionskulturen. Vi har større mulighed for at lægge vægt på det enkelte barn, styrke dets selvværd og finde årsager til evt. problemer, simpelthen fordi vi skal forholde os til færre børn. Af samme grund har vi også gode muligheder for at være opmærksom på at stimulere det enkelte barn.«
Else Marie Krogh uddyber: »Her er meget lidt gråd. Der er ro. Tid nok. Og plads. Det giver færre konflikter. Jeg kan også se at personalet bruger det, de har lært fra kurserne inden opstarten, den positive og konstruktive tilgang til børnene. Og den bevidste brug af musik og bevægelse, bl.a. Mozart«
Inspirerende
Sue Shila Frenning er en af de tre ansatte i Villa Mini. Hun er uddannet jordmoder og vild med sit nye job.
»Det er et lødigt tilbud til børnene, og det er spændende at være med til at starte noget nyt og præge det. Vi arbejder i en lille gruppe, hvor vi kan inspirere hinanden, og samtidig bevarer vi ånden i dagplejen. Institutionerne oplever jeg som for proppede, og personalet har for travlt, pædagogernes tid går med så mange andre ting end børnene. Jeg oplever dette som en rigtig god mellemvej, en slags mini-vuggestue og noget af det bedste for børnene. De har nærheden i den lille gruppe, men samtidig er den stor nok til også at give udfordringer. «
Inga Torkelund, en anden af de tre dagplejere, nikker i enighed. Hun har været dagplejer i Viborg og havde hørt meget negativt om Københavns Kommune og dens besparelser. Det har bestemt ikke passet i dette tilfælde, de har fået, hvad de bad om af kurser og etablering.
»Og det giver arbejdsglæde og »drive«, når man bliver set, hørt og taget alvorligt.«
Kombination
Det var borgmester Bo Asmus Kjeldgaard, som klippede den røde snor og officielt indviede Københavns første flerbørnsdagpleje under overværelse af ansatte, repræsentanter fra dagplejen i København, repræsentanter fra LFS, kommunens folk, de arkitekter som har stået for renoveringen af lejligheden og ikke mindst børnenes forældre, som fyldte stuerne, mens et par drenge klimprede på klaveret.
Borgmesteren tog i sin tale udgangspunkt i Børneplanen, og han fokuserede på at flerbørnsdagplejen er et godt eksempel på at planen ikke fører til, at man går på kompromis med kvaliteten. Flerbørnsdagplejen kombinerer det bedste fra dagplejen og vuggestuen, og giver både fleksibilitet og tryghed, vurderer han og konstaterer at der da også er rift om pladserne. Flerbørnsdagplejen blev etableret af Københavns Kommune i forbindelse med at Børneplanen blev vedtaget, 12 flerbørnsdagplejer med i alt 96 pladser.
Det særlige ved dagplejen er som bekendt at børnepasningen foregår i hjemlige omgivelser, det betyder som regel i eget hjem. I København kommune har dagplejere i eget hjem tre børn hver i 48 timer om ugen. Når dagplejen flyttes til et eksternt lokale uanset hvor hjemligt det er, har de en arbejdsuge på 37 timer, uanset at åbningstiden er på 42 timer. Åbningstiden og dagplejens overenskomst, ifølge hvilken de aldrig må have mere end fire børn hver i løbet af hele dagen, giver den gode normering i flerbørnsdagplejen. Aftalen om både antallet af børn, normeringen og de overenskomstmæssige forhold er nemlig lavet ud fra dagplejens overenskomst.
Ikke nogen billig ordning
Konfronteret med den gode normering og fine plads og om det ikke kunne danne udgangspunkt for en standard i kommunen, tøver Bo Asmus Kjeldgaard og nævner stordriftsfordele i store vuggestuer og de mange andre mere administrative opgaver, som de tre ansatte i flerbørnsdagplejen har sammenlignet med vuggestuepædagoger. Men han vil ikke afvise at der kan komme flere flerbørnsdagplejer i byen. Det afhænger af forældrenes ønsker. Børneplanens vifte af pasningstilbud tog udgangspunkt i en spørgeskemaundersøgelse, som viste at det forældrene helst vil have er gedigne pædagogiske institutioner. Og dem bygger kommunen da også flere af, størrelsesmæssigt efter reglerne (som er langt mindre plads end i Griffenfeldsgade) men med ekstra plads udenfor, lover han (og forsikrer (igen) at politisk er der intet ønske om at der skal være 14 børn i vuggestuerne. Det er et helt frit valg for institutionerne).
»Det fine ved dette tilbud er at de kan etableres i lejligheder med gode udendørsarealer. Det er tæt på hvor folk bor, og det betyder meget for dem. Og så er der fleksiblet, hvis der skulle opstå tomme pladser.«
Hvis man i kommunen forventede at få en billig ordning med flerbørnsdagplejen, blev man skuffet. Tværtimod er den noget dyrere end en vuggestue, 112.495 mod vuggestuens 103.200 kr. i driftspris.
I LFS er man ikke i tvivl om at kvaliteten i de flerbørnsdagplejer, der etableres i København, er høj.
»Men det er ikke dagpleje, når vi med dagpleje mener at det er centreret om eget hjem. Dagplejerne er flyttet over i lokaler, som ville svare til en institution. Vi har fået lavet gode aftaler og lokalerne er ok, men det fundamentale ved dagplejen er væk; vi har fået en blanding af institution og dagpleje. Men der er åbnet for flerbørnsdagplejer i serviceloven, og når man nu skulle finde alternative pasningsformer, så er det godt at man har kunnet få gode aftaler og lokaler«, siger Pia Ludvigsen fra LFS’ forretningsudvalg.