Feedback kræver, at relationerne er i orden
Den relationelle base skal være i orden, hvis man skal lykkes med at skabe en systematisk feedback-kultur. For det kræver tryghed og tillid, siger Nicole Angelique Breving, som er leder i Lykkebo.
Da Nicole Angelique Breving overtog jobbet som leder af Lykkebo, var institutionen under skærpet tilsyn, og arbejdsmiljøet og det kollegiale sammenhold haltede.
”Man kan i den situation ikke bare indføre systematisk feedback. Det er alt for sårbart. Når man arbejder i vores fag, har man jo det hele menneske med på arbejde. Justerende feedback kan ramme virkelig hårdt, hvis man ikke bygger det på en anerkendende tilgang til hinanden. Arbejdsfællesskabet skal være på plads først,” siger Nicole Angelique Breving.
Personalegruppen startede derfor med at arbejde med metoden ICDP, International Child Development Program, som et middel til at øve sig i relationsdannelse – både i forhold til børn, forældre og kolleger. Derefter blev den systematiske feedbackkultur knyttet på.
”Vi har været meget strukturerede for netop at skabe tryghed og tillid. En stor del af vores arbejde med systematisk feedback foregår også ved, at vi filmer pædagogiske situationer. Så giver vi feedback ud fra et af de samspilstemaer, vi arbejder med. På den måde er det blevet en kendt ramme, som alle har prøvet og er trygge ved.”
At gå foran som rollemodel
Det svære er altid at få formuleret den justerende feedback, hvor man vil gøre en kollega opmærksom på en mindre hensigtsmæssig situation eller praksis.
”Derfor har vi arbejdet med at formulere en række sætninger, som man kan indlede sin feedback med, og som man kan hente støtte i. Men vi har også skulle øve os i, at kropssprog, gestik og tonefald skal følge med.”
Nicole Angelique Breving valgte ret tidligt at sætte sig selv i spil og fortælle medarbejderne, hvad hun gerne selv ville forbedre i sit relationelle samspil.
”Jeg valgte at lade mig selv filme til vores møder, og så fik jeg en ekstern konsulent til at give mig feedback på blandt andet min kommunikation - hvilket jeg så delte med personalet og opfordrede dem til også at give mig feedback. Det nytter ikke, at jeg ikke er villig til at selv at udfordre mig selv og forbedre mit samspil, når jeg selv kræver det af mine medarbejdere,” siger Nicole Angelique Breving.
Man skal fastholde fokus
Lykkebo har arbejdet med systematisk feedback i mere end tre år, og Nicole Angelique Breving oplever, at metoden er på vej til at blive forankret i institutionens kultur.
”Jeg oplever, at kollegiale udfordringer meget langt hen ad vejen bliver løst via de værktøjer, vi har fået. Jeg oplever også, at der er meget mere refleksion i dagligdagen, fordi vi via feedbacken hele tiden tvinger hinanden til at tage stilling til, hvorfor vi gør, som vi gør.”
Hun understreger dog også, at der hele tiden skal fastholdes og genopfriskes.
”Det er en af de ting, der kan falme, når man sidder på et stuemøde og har en masse praktiske ting, der skal organiseres. Så det er vigtigt at holde fast, og man skal hele tiden genopfriske, fordi der jo løbende kommer nye medarbejdere, som ikke har kulturen ind under huden,” siger Nicole Angelique Breving, som via Trivselsundersøgelsen TU-21 netop har fået en bekræftelse på, at arbejdsmiljøet og arbejdsfællesskabet i Lykkebo har løftet sig betydeligt gennem de seneste år.
”Det er jo superdejligt og viser, at vi er på rette vej.”