Repræsentanskabsmøde 2018:
Det fremtidige arbejde: Arbejdsfællesskaber version 2.0
Arbejdsfællesskaber er hverken raketvidenskab eller nogen ny konstruktion, hvor vi har brug for dyre konsulenter udefra til at forklare os konceptet. Det svære er at få det til at leve i praksis – og det allersværeste er at mestre den professionelle uenighedskultur, sagde Jan Hoby i oplægget om arbejdsfællesskaber, der varmede op til hans præsentation af hovedbestyrelsens forslag til det fremtidige arbejde i LFS 2019 til 2020.
Arbejdsfællesskabstænkningen var det bærende i forslaget til det fremtidige arbejde; LFS skal både fastholde og videreudvikle tænkningen om stærke arbejdsfællesskaber.
Der er allerede gode takter i samarbejdet med Københavns Kommune, og de syv forvaltninger arbejder seriøst med udvikling af arbejdsfællesskaber – dog i forskellige tempi.
Det arbejde skal fortsætte, og ideen skal udbredes til hele den offentlig sektor. Men LFS vil skridtet videre, hvor der skal udvikles en ny velfærdsstyringsmodel, en særlig Københavnermodel, der sammentænker styringskæde, meningskæde og værdikæde. Modellen skal tage afsæt i de fagprofessionelles faglighed, indsigt og udøvelse af kerneopgaven. Det bliver en vigtig fagpolitisk opgave gennem de kommende år at få skilt ledelses-rummene ad: Hvornår er der brug for topstyring, og hvornår er det den faglige ledelse og medarbejdernes faglighed, der skal sætte dagsordenen.
Lederne skal være forandringsagenter
Arbejdsfællesskabet er ikke det modsatte af ledelse. Faktisk er der ikke noget arbejdsfællesskab uden en tydelig og professionel ledelse. Derfor er det en vigtig del af Arbejdsfællesskaber 2.0 at gøre de kommunale ledere til forandringsagenter, rollemodeller og foregangsfolk for den kulturforandring, der skal til.
LFS skal derfor i de kommende år gøre en særlig indsats for at involvere lederne i tænkningen om arbejdsfællesskaber. Der skal samtidig arbejdes for at reducere ledelsesspændet, som mange steder er blevet alt for stort med det resultat, at lederen ikke har mulighed for at udføre faglig ledelse. Ledere skal kunne være i kontakt med det, de leder.
Arbejdsmiljø på dagsordenen
Arbejdsmiljøet i den offentlige sektor er blevet brutalt. Mange års nedskæringer og topstyring er resulteret i, at de offentligt ansatte i tiltagende grad lider af stress. Dertil kommer den fysiske nedslidning.
Derfor skal LFS i de kommende år gøre en særlig indsats for arbejdsmiljørepræsentanterne. De skal både styrkes i forhold til viden og handlemuligheder, og der skal arbejdes med styrkede netværk indenfor både egen forvaltning og kommune og på tværs af områder og kommuner.
LFS skal også fortsat arbejde for en alternativ udvikling, blandt andet igennem videreudvikling af initiativet om forsøg med 30 timers arbejdsuge i Københavns Kommune, og arbejde på landsdækkende initiativer, der sætter sammenhæng mellem 30 timers arbejdsuge på den nationale dagsorden.
MED i modvind
MED-systemet er en svær størrelse, hvor der stadig er rum for forbedring. Mange MED-repræsentanter blandt både ledere og medarbejdere oplever en rådvildhed og en tvivl om, hvad MEDs kerneopgave er.
Det er derfor en vigtig opgave for LFS at udvikle en ny og mere jordnær fortælling om, hvad MED er, og hvad MED kan bruges til. Der skal mere fokus på MED-arbejdet, og der skal lægger energi i at styrke de tillidsvalgte og lederne i deres arbejde i MED-organisationen.
Ingen kan vinde alene
Det var i virkeligheden arbejdsgiversiden, der banede vejen for et historiske sammenhold under OK18. Den meget konfrontatoriske kurs fik meget hurtigt lønmodtagersiden til at rykke sammen. Det interessante er, om sammenholdet kan oversættes til velfærdskampen.
LFS mener, at fagbevægelsen må formulere et modsvar på højrefløjens markedsfrihed. Skattefinansierede velfærdsrettigheder og regulering af arbejdslivet skal ikke opfattes som hindringer for den individuelle frihed, men som udtryk for den. Arbejderbevægelsens vigtigste arvestykke er erkendelsen af, at et stærkt fællesskab kan give almindelige mennesker øget frihed.Derfor skal LFS blive ved med at tage iniatiativer og være aktiv i velfærdskampen.
Læs politikpapiret: ’LFS – fremtidigt arbejde 2019 – 2020’ på www.mitlfs.dk/13578.