Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Kom og leg
Af Elisabeth Lockert Lange
Lidt tankevækkende, ikke? Netop jeg sætter mig til tasterne for at skrive om de lukningstruede bemandede legepladser, så tikker en glad mail ind fra Teknik- og Miljøforvaltningen om alle de nyistandsatte legepladser i byen. Tankevækkende fordi samme forvaltning er ude med kniven og har indstillet til udvalget at fire, alternativt syv navngivne bemandede legepladser lukkes. Hvis det bliver de fire, er det ”blot” en ren besparelse på tre millioner, hvis de syv, så tilføres de sparede midler de resterende legepladser.
Kom og leg på nyistandsatte legepladser, opfordrer de i overskriften. Jotak, men for børn i alle aldre er det ikke det samme at lege på en ubemandet – og upasset – legeplads, den kan være nok så renoveret. Som det er at komme ud til en legeplads, hvor der står pædagogisk personale klar med deres viden om børn og deres vilje til at sætte aktiviteter i gang. Hvor legepladsen bliver ryddet op hver dag, passet og plejet med kærlig hånd, hvor der bliver lagt planer for fælles aktiviteter, og tænk tanker om særlige behov hos lokalområdets børn og unge. De bemandede legepladser ligger som smykker rundt om i byen, skaber tryghed og sikkerhed for børn og deres forældre, og så spiller de en stor rolle i forhold til børn, som af den ene eller den anden grund står uden for fritidshjem, fritidsklubber og andre fællesskaber. De er – blandt meget andet – en vigtig del af integrationsarbejdet i København.
Desværre har tidligere afbemandinger af de bemandede legepladser lynhurtigt ført til et forfald af legepladsen, for børn helt upassende grupper indtager området, driver hærværk og fortrænger de børn, som pladserne er skabt til.
Kigger man på listen over de nyrenoverede legepladser ser man i øvrigt at Nørager legeplads i Vanløse åbenbart skal renoveres i år og næste år, Wesselsgade på Nørrebro blev sat i stand i 2009, og Hans Tavsens Park vest også på Nørrebro i 2008. Gunløgsgade på Islands Brygge figurerer ikke på listen, men det er denne sidste legeplads, der for alvor har fået sagen frem i pressen (og ikke takket være forvaltningen, som mest af alt forsøger at liste det igennem), efter at Bryggebladet har sat fokus på problemet. Legepladsen er nemlig elsket i lokalområdet, og der er oprettet både facebookgruppe og debatsider for at bevare den som bemandet legeplads.
I plan B er det tre legepladser på Amager, der yderligere skal lade livet, Filipsparken på Sundby Torv, Byggelegepladsen i Urbanplanen og Christianshavns Vold.
Det er ikke mere end to år siden at legepladserne blev flyttet fra Børne- og Ungdomsforvaltningen til Teknik- og Miljøforvaltningen, hvor de fik opbakning fra den daværende borgmester for Teknik og Miljø, Klaus Bondam, som priste de bemandede legepladser for deres store betydning for lokalområdernes børn. Her var de sikre. Har verden og Københavns børn ændret sig så meget på to år? Eller er det bare politikerne…?
Faktisk startede budgetforhandlingerne med et ønske om to mere bemandede legepladser i byen (med en glimrende begrundelse i Sikker By-initiativet). Fordi pengene ikke er der? Rygtet siger at de er der men i stedet skal bruges til kunstgræsbaner til fodbold. Og den manøvre kan forvaltningen faktisk foretage på grund af den måde budgetlægningen i Teknik- og Miljøforvaltningen er skruet sammen på, et såkaldt flydende budget, hvor forvaltningen både foreslår og udmønter indstillinger uden at politikerne har nogen særlig indflydelse på det.
Det bliver en sorgens dag, hvis Teknik- og Miljøforvaltningen lykkes med at reducere de 22 bemandede legepladser til 18 eller 15! Og de fyrede medarbejdere skal ikke regne med at de kan omplaceres til et andet job i Teknik- og Miljøforvaltningen, for de har ikke andre pædagogstillinger end netop dem på legepladserne.