Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Æseløret
Håndbog til unge og voksne fra familier med alkoholproblemer
Af Thomas Mackrill
Er du vokset op i en familie med alkoholproblemer? Det er 632.000 danskere?
Hvorfor bliver jeg ved med at tage mennesker med misbrug ind i mit liv? Hvorfor fylder min fraværende far så meget?
Mange spørgsmål trænger sig på hos voksne børn af alkoholikere, for problemerne stopper ikke, når børnene flytter hjemmefra og skal opbygge deres eget liv. Tværtimod flytter de ofte med. Børnene har nemlig i årevis brugt al deres energi på at få familien til at fungere og har tilsidesat deres
egne behov og udvikling af egen personlighed. De har ofte brug for hjælp til at selv at komme videre og forebygge problemer senere i livet.
Håndbogen tilbyder inspiration og vejledning til, hvordan disse unge kan blive bedre til at forstå og tackle de problemer som en sådan opvækst har ført med sig.
I bogen beskrives de vilkår og dynamikker som barnet har levet under og den svært overgang til egen bolig og eget liv. Udviklingen af jeg-fokus er en stor udfordring for unge, som har været vant til at sætte andres behov først, men det er centralt for at kunne mærke sig selv og sige til og fra. Et afsnit er viet til spørgsmål og svar fra en brevkasse specifikt for disse problemer, og derudover indeholder bogen centrale tal og problemstillinger i behandlingen af unge voksne fra familier med alkoholproblemer.
Forfatteren er psykolog og har stor erfaring i at arbejde med unge fra sådanne familier.
Dansk Psykologisk Forlag - 172 sider - Pris 248 kr. ISBN: 978-87-7706-7648
God uddannelse i målingens tidsalder - Etik, politik demokrati
Af Gert J. J. Biesta
Den udbredte brug af måling af uddannelsesresultater inden for og på tværs af lande afspejler tilsyneladende en reel interesse for uddannelsens kvalitet. Men Biesta argumenterer i denne bog for at fokuseringen på måling og sammenligning faktisk har fortrængt spørgsmål og diskussion om undervisningens formål. Han udforsker hvorfor spørgsmålet om hvad god uddannelse egentlig er, er blevet så meget vanskeligere at stille. Og han viser hvorfor dette er skadeligt for både uddannelsens kvalitet og for graden af demokratisk kontrol over uddannelsen.
Biesta har konkrete forslag til, hvordan man kan gå til spørgsmålet om uddannelsens formål på en ny, mere præcis og mere omfattende måde med klar opmærksomhed på uddannelsens etiske, politiske og demokratiske dimensioner.
Gert Biesta er Professor i uddannelsesteori ved School of Education and Lifelong Learning på the University of Exeter, England. Og har desuden kontakt med Örebro Universitet i Sverige.
Bogen er en del af serien Pædagogik Til Tiden.
Forlaget Klim - 155 sider - Pris 199 kr. ISBN: 978-87-7955-8526
Den nænsomme anbringelse
Af Inger Thormann og Charlotte Guldborg
Denne tredje udgave af bogen sætter fokus på børns fjernelse fra hjemmet og dermed på, hvordan man bedst hjælper dem gennem disse meget føl- somme og ofte oprivende forløb.
Bogen tager udgangspunkt i otte forløb, hentet fra forfatternes hverdagspraksis, de er begge tilknyttet Skodsborg Observations- og Behandlingshjem (som i øvrigt nu lukker) for små børn. For hvert forløb
beskriver de forhistorien, selve hændelsen og efterforløbet. Og de reflekterer over såvel den behandlingsmæssige som juridiske praksis.
Denne nye udgave er opdateret i forhold til Barnets Reform, anbringelses-reformen og anden lovgivning på området.
Desuden er caseeksemplerne udvidet med henblik på familier med anden etnisk baggrund end dansk.
Hans Reitzels Forlag - 142 sider - Pris 180 kr. ISBN: 978-87-4125-4531
Udsat! Optegnelser om liv og død
Af Knud Vilby
En lille bog om store emner, kalder forfatteren selv sin bog. De store emner er ulighed, fattighed og marginalisering ? i dansk udgave. Knud Vilby er ellers mest vant til at arbejde med udviklings- miljø- og fattigdomsproblemer i den tredje verden, har været chefredaktion på Information, formand for Den danske Unesco Nationalkommission, været medlem af Danida, Folkekirkens nødhjælp m.m.
Den danske vinkel på emnet er de sociale problemer som har vokset sig store, trods vores rigdom. Det handler om menneskelige ressourcer der spildes samtidig med at vi går mod en ny tid med knaphed på ressourcer.
Knud Vilby ser på sociale problemer over tid og afstande, og på ligheder og forskelle mellem Danmark og langt fattigere lande. Er der trods de oplagte store forskelle nogle ensartede udstødningsmekanismer? spørger han. Hans svar findes i bogen.