Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Netop nu
Mobning
Mobning forekommer oftere på arbejdspladser der er domineret af enten mænd eller kvinder. Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Både erhvervsstatus og fordelingen af mænd og kvinder på arbejdspladsen er altså risikofaktorer i forhold til at blive udsat for mobning.
Vold på arbejdspladsen
Vold på arbejdspladsen sker - og det sker alt for ofte. LFS' medlemmer, først og fremmest på specialområdet er især ramt af at udviklingshæmmede og psykisk syge mennesker kan ty til truende adfærd, regulære trusler og voldelige fysiske overgreb. Ofte sker volden jo på grund af brugernes egen manglende formåen eller manglende sprog, men det gør ikke volden mere acceptabel for dem den rammer.
FOA har forfattet fire pjecer om vold på arbejdspladsen. De tre af dem er direkte rettet til arbejdspladserne og handler om forebyggelse, når skaden er sket og fakta og information om volden. Hæfterne kommer bl.a. rundt om voldspolitikker, uddannelse, brugerinddragelse, arbejdspladsvurdering, kriseplaner, anmeldelse af volden, regler og lovgivning. Det fjerde hæfte er bygget over en undersøgelse fra i år af vold blandt FOAs medlemmer.
LFS har allerede sendt de tre medlems/arbejdspladsrettede ud til alle specialinstitutioner. Men da vold ikke kun sker på specialområdet, kan andre medlemsgrupper også være interesserede i emnet.
På baggrund af at vold er så stort et problem blandt LFS? medlemmer holdes fagforeningen et fyraftensmøde den 20. november om emnet. Du kan læse om emnet og tilmelding andetsteds her på siden.
Anbragte børn er meget belastede
Selvom de bliver fjernet fra hjemmet, så har anbragte børn fortsat betydelige helbredsmæssige, psykiske, sociale og skolemæssige problemer. De mister ofte kontakt til familien, og forældrene er væsentligt dårligere stillet end forældre til jævnaldrende børn. Det viser rapporten ?Anbragte børns udvikling og vilkår? fra SFI ? Det Nationale Forskningscenter for velfærd.
Rapporten handler om de mest udsatte danske børn, og følger cirka hvert tredje år alle børn født i 1995, der er eller tidligere har været anbragt uden for hjemmet. Og den viser, at de 11-årige anbragte børn markant hyppigere har symptomer på psykiske, adfærdsmæssige og sociale problemer. Det kan være emotionelle problemer, hyperaktivitet og problemer med kammeraterne. Og de har ikke fået det bedre, siden de blev beskrevet sidste gang som 7-årige. Anbragte børn har også oftere end almindelige børn langvarige sygdomme og handicap. De siger selv, at de tit er kede af det, har hovedpine og søvnproblemer.
En væsentlig del af de anbragte børn har som 11-årige ikke længere kontakt til deres familie. Hver fjerde anbragte barn får ikke besøg af deres fædre. Hver tiende barn ser ikke deres mødre. De ser heller ikke deres søskende særligt ofte. Rapporten afviser derimod at der er mange svingdørsbørn, de 11-årige anbragte har haft en ret grad af stabilitet i deres anbringelser, 88 pct. har været anbragt højst to steder.
Der er brug for en ekstraordinær indsats, konkluderer rapporten. Læs mere på www.sfi.dk hvor du også kan downloade den.
Næse til DR i Ringbosagen
Pressenævnet giver en næse til DR i Ringbo-sagen.
DR-programmet ?21 Søndag? bragte i februar en række optagelser med skjult kamera fra Bocentret Ringbo i København. Udsendelsen skulle sætte fokus på fejlmedicinering af psykisk syge. Filmselskabet Bastard A/S havde i 7 måneder en journalist med skjult kamera ansat som muldvarp på institutionen, FOA klagede over anvendelsen af det skjulte kamera og behandlingen af de ansattes udtalelser i udsendelsen, og Pressenævnet har nu talt.
Pressenævnet finder ikke, at anvendelsen af skjult kamera var nødvendigt, fordi der allerede var offentligt tilgængelige oplysninger om problemer med medicineringen på bostedet. Og den kritik er en alvorlig kritik af den journalistiske research bag udsendelsen, eller måske snarere manglen på samme.
Pressenævnet kritiserer samtidig DR for ikke i fuldt omfang at have medtaget de ansattes indsigelser mod udsendelsens konkrete indhold, og endelig kritiserer Pressenævnet DR for i udsendelsen at hævde, at de ansatte foretager en systematisk overmedicinering af bostedets beboere, uden at kunne dokumentere påstanden.
DR bragte søndag den 5. oktober kl. 21.58 kendelsen fra Pressenævnet. EL