Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Hemmeligheden
Københavnske børn og unge i familier med alkoholproblemer kan nu få støtte ved at ringe til en ny alkohollinje. De kan også gå ind på www.dedrikkerderhjemme. dk og finde råd og støtte i andres børn og unges historier, de kan debattere med hinanden, og herfra kan de søge videre hjælp.
Mindst 60.000 børn og unge vokser op i familier med alkoholproblemer. Og mindst 4.000 af dem er københavnske børn og unge.
Forældre der drikker stiller barnet i en svær situation. Tit skal barnet være den voksne og få familien til at fungere i det daglige, når forældrene er fulde og ikke kan. Samtidig er barnet flov på forældrenes vegne og gør alt, hvad det kan for at skjule tingenes tilstand og hvordan det selv har det for både venner, lærere og andre voksne.
Men nu er der hjælp på vej. I hvert fald får de københavnske børn og unge mulighed for at snakke om hemmeligheden med en erfaren rådgiver. Tilbuddet hedder Åben Anonym Rådgivning, og det er Socialforvaltningen i København der har oprettet linjen, i øvrigt som den første kommune, der opretter en rådgivningslinje med særligt fokus på børn i familier med et alkoholproblem. Socialborgmester Mikkel Warming er da også glad for initiativet, for uanset hvem alkoholmisbruget rammer, så fører det store sociale problemer med sig for familiens børn.
De to rådgivere Ann Provis og Elisabeth Hartmann sidder allerede nu klar ved telefonerne.
”Børnene og de unge har ofte svært ved at tale med nogen, de kender, fordi de er flove. Her kan de være anonyme,” siger børn- og ungekonsulent i Socialcenter City, Ann Provis.
Snakken behøver ikke kun foregå over telefonen. Barnet eller den unge kan også blive inviteret ind i lokalerne på Nørreport. Og hvis barnet ønsker det, tager de også meget gerne med hjem for at tale med forældrene eller inviterer hele familien ind i rådgivningens lokaler.
At have hele familien med kan nemlig være en god idé, barnet kan have brug for at en udefrakommende person forklarer forældrene, at deres drikkeri påvirker barnet meget. Den erkendelse kan være en afgørende faktor for at forældrene vælger at gå i behandling, vurderer de to rådgivere.
Konsekvenserne af familiens drikkeri er nemlig meget store, og uden tvivl langt større end forældrene gør sig klart. Bl.a. viser en undersøgelse at 40 pct. af de alkoholikere, der er i behandling, selv er vokset op med forældre, der drikker. Så noget tyder på at alkoholisme går i arv.
Det er derfor de to konsulenters store håb at de når ud til så mange som muligt af de børn, der lever i familier hvor forældrene drikker. EL
Hvis barnet eller den unge i første omgang hellere vil læse om alkohol i familier, kan de gå ind på hjemmesiden.
Her kan de både se andre unges historier, debattere med hinanden og stille spørgsmål til rådgiverne.
Åben Anonym Rådgivning udbydes af socialforvaltningen i Københavns Kommune og henvender sig primært til børn og unge i alderen 9-18 år. Rådgivningen består af en telefonlinje, en åben rådgivning og en hjemmeside. De to rådgivere har begge mange års erfaring med at tale med børn og unge i familier med et alkoholproblem. De børn og unge, der ringer ind, kan få rådgivning om, hvilke muligheder de har i forhold til deres problemer i en alkoholramt familie. Udover børn og unge kan forældre, lærere, socialrådgivere, familiebehandlere eller andre også henvende sig på vegne af et barn eller ung med problemer.
Rådgivningen åbnede den 28. januar 2008 og har åbent mandag til onsdag kl. 13-14 og torsdag kl. 18-21. Tirsdag fra kl. 14-16 er der mulighed for at henvende sig personligt i rådgivningens lokaler.
Nummeret brugerne skal ringe på er 33 17 20 10.
Og adressen er Åben Anonym Rådgivning, Nørrevoldgade 15, 5. sal, 1358 København K.