Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Ved Elisabeth Lockert Lange
Møder
En ny undersøgelse af det pædagogiske personales tidsforbrug i Frederiksberg Kommunes daginstitutioner, foretaget af Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut (AKF), viser, at 70% af tiden tilbringes sammen med børnene, mens 30% bruges på interne møder og administration. Rapporten viser, at lederne i gennemsnit bruger 27% af deres tid sammen med børnene, souschefer og afdelingsledere 58%, pædagoger 70% og pædagogmedhjælpere 75%.
Rektor fratræder
Tom K. Poulsen, Københavns Socialpædagogiske Seminariums rektor, fratræder sin stilling ved seminariet med udgangen af februar måned 2004. Det sker efter en aftale indgået med CVU-Øst. Seminariets nuværende souschef, Karen Fischer, er konstitueret som rektor. Alle seminariets aktiviteter fortsætter som hidtil.
Undersøgelse af børnefamiliers behov for pasning
2.500 københavnske forældre har modtaget et spørgeskema med spørgsmål om deres pasningsbehov og ønsker: Hvornår, hvordan, hvor lang tid pr. dag, hvor langt væk osv. Støvsugerbanden hedder det nye initiativ til at skaffe flere daginstitutionspladser. I maj skal støvsugerbanden aflevere et samlet udspil og konkrete forslag til løsning af pasningsproblemerne i København. Antallet af nye daginstitutionspladser er steget kraftigt de seneste år: I 2001 åbnede man 295 nye pladser. Det tal blev fordoblet i 2002, hvor der blev åbnet 584 nye pladser – mens man i 2003 regner med at kunne åbne 1052 nye pladser. Det er en næsten firedobling af nye pladser på to år. Men med det stigende børnetal i Købenavns Kommune, skal der mere til.
Koloni – også for handicappede
Københavnske skoleelever med vidtgående handicap skal også kunne komme på koloni i skolesommerferien, mener politikerne i Uddannelses- og Ungdomsudvalget. På budgettet for 2004 vil de derfor forhøje kommunens tilskud til Københavns Lærerforenings kolonidrift med 1,1 mio. kr., der øremærkes de handicappede. Ud af ekstrabevillingen på 1,1 mio. kr. bruges en mio. kr. til et nybyggeri til elever med vidtgående handicap. Men det er lykkedes at finde penge på dette års budget, så de mere mobile elever med handicap kommer i en af de eksisterende kolonier allerede til sommer.
Ti procent af småbørn har psykiske forstyrrelser
En banebrydende undersøgelse er foretaget på Amtssygehuset i Glostrup blandt 308 børn og viser, at omkring hvert 10. danske barn på halvandet år har en psykisk lidelse. Overlæge Anne Mette Skovgaard, fra børnepsykiatrisk afdeling, siger, at det påvirker deres liv og udvikling, og at børnene skal hjælpes meget tidligere, end de bliver i dag. Mange af børnene vil komme sig over vanskelighederne, mens ca. 2% af børnene vil blive ved med at have vanskeligheder, f.eks. i form af DAMP og autisme. Hun siger også, at de fleste forældre, især mødrene, godt ved, når deres barn mistrives, og at det derfor er en lettelse at få mistanken bekræftet.
Undersøgelsen er den første af sin art i verden, og planen er at følge børnene frem til voksenlivet. Overlæge på spædbørnspsykiatrisk afsnit på Bispebjerg Hospital, Mala Moskowicz, mener, at praktiserende læger og sundhedsplejersker for ofte opfatter småbørns problemer som noget forbigående. Else Guldager, medlem af Børnerådet og ledende sundhedsplejerske i Lyngby-Taarbæk Kommune, er enig, men advarer mod at introducere problemer, der måske forsvinder, men kan blive forstærket af en sådan diagnose. Hun foretrækker derfor udtrykket »børn med særlige behov« i stedet for »børn med psykiske forstyrrelser«.