Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Generalforsamling på Specialområdet
Af Elisabeth Lockert Lange
Helle Haslund ny formand for specialområdet
Bortset fra kampvalg til formandsposten var generalforsamlingen på specialområdet den 20. september stille og rolig. Emnerne var bl.a. Ny løn, den kommende overenskomst og kampen mod udliciteringer.
Med 28 stemmer for Helle Haslund og 21 for Steen Petersen vandt Helle Haslund kampvalget om formandsposten i specialområdet. Steen Petersen har været formand i fire år, og han valgte at arbejde videre som menigt medlem af specialområdets bestyrelse. Helle Haslund har været næstformand gennem de sidste to år.
Som ny næstformand blev Kirsten Lindbjerg (børn og unge-området) valgt. Bo Kirkestrup blev genvalgt som kasserer. Samtidig blev de begge to valgt som hovedbestyrelsesmedlemmer ud over formanden. René Kreutzfeldt fra børn og unge-området, Birgit Jørgensen fra misbrugsområdet, Karina Danielsson og Inga Juul fra området for udviklingshæmmede, Helle Lundbak Larsen fra Frederiksberg kommune blev genvalgt som bestyrelsesmedlemmer. Nyvalgt blev – ud over som nævnt Steen Petersen – også Yanaba Sankoh, Janni R. Hammerum og Begitte Severinsen. Med fællestillidsrepræsentant Karin Bengtson, som er født medlem af bestyrelsen, er der dermed 13 bestyrelsesmedlemmer.
Lønforhøjelse har højeste prioritet
Steen Petersen lagde ud med periodens beretning, hvor han især satte fokus på regeringens nedskæringer og områdets dårlige økonomiske vilkår.
»Der er skåret i ressourcerne, samtidig med at der stilles større krav til os ansatte i den offentlige sektor. Kommunalreformen skal centralisere og effektivisere alt, det er regeringens formål, og det kommer til at ændre den offentlige sektor yderligere. Men oppositionen er ikke enig med regeringen, så meget kan ændre sig, hvis vi får et regeringsskifte næste år«, sagde Steen Petersen og fremhævede vigtigheden af at fastholde fagligheden og kæmpe for gode økonomiske vilkår.
Kommunalreformen kommer dog ikke til at berøre de ansatte på LFS’ område på den måde at de står i fare for at skifte arbejdsgiver, det gør derimod mange andre kommunalt ansatte.
»Også Ny løn er i ændring, og det har en betydning for pædagoger. Der har været meget debat om lønsystemet, og forhandlingsformen har gradvist ændret sig, så der i højere grad forhandles via fagforening og tillidsrepræsentanter og mindre gennem KTO. Uanset form så har en generel lønforhøjelse højest prioritet ved næste overenskomstforhandling«.
Det landsdækkende netværk af tillidsfolk og fagforeninger ved navn Fagligt ansvar fik også nogle ord med fra talerstolen.
»Fagligt ansvar viser en anden udvikling af velfærd end regeringens. En velfærd som bygger på lighed og solidaritet og ikke brugerbetaling. Som vil lade de bredeste skuldre bære mest. Hvor det nu ser ud som om det er omvendt«.
Pædagoguddannelse og praktik
Steen Petersen talte imod udlicitering, som både er en fordyrelse og en forringelse. Privatiseringen skal tværtimod stoppes, i stedet efterlyste han værdier og klare mål – og ressourcer nok til at skabe kvalitet.
Han argumenterede imod pædagoguddannelsens kommende skærpede adgangskrav, som kun tillader unge fra de gymnasiale uddannelser og pgu’en at komme ind på seminarierne.
»Det mener vi er et tab af anderledes erfaringer. Til gengæld vil det højne faget i offentlighedens øjne, og måske følger aflønningen med. Praktikken på SU er en fare, for det vil gå ud over institutionernes lønbudgetter, hvis de ikke kompenseres for det arbejde, praktikanterne udfører nu. Positivt set vil det give et snævrere samarbejde mellem seminarier og institutioner. Og så bliver der for alvor behov for en praktikvejlederuddannelse «.
Steen Petersen efterlyste også etik i stedet for lønsumsstyring og selvforvaltning.
»Der er behov for kvalitetsudmelding, mindstenormering og mere viden. Lønssumsstyringen betyder at det er op til institutionerne selv, hvor de vil spare, og der er et hårdt pres mange steder. Det kan vi imødegå ved at stå sammen og ikke lade os splitte«, var hans afsluttende opfordring til deltagerne.
Tillidsrepræsentanten er en nøgleperson
Fællestillidsrepræsentant Karin Bengtson overtog talerstolen og uddelte roser til områdets dygtige tillidsrepræsentanter.
»Som ikke løber af pladsen efter kort tid. Jeg tror de kan identificere sig med rollen og ved hvad de skal lave. For de nye er det anderledes, men vi hjælper i bestyrelsen og med grundkursus er de godt kørende. Tillidsrepræsentanten er en nøgleperson på arbejdspladsen, ikke kun i forhold til løn men også personalets trivsel. Og det er der brug for. Det faglige arbejde er ikke ved siden af det pædagogiske, det er en del af dagligdagen, og tillidsrepræsentanterne har nu fået tid til arbejdet«.
Hun nævnte arbejdet med tillidsrepræsentantens kompetencer, som udmøntes i en uddannelsesplanlægning.
Accenture og det nye lønudbetalingssystem er en katastrofe, konstaterede Karin Bengtson – og salen nikkede heftigt. »I august var der mindst 14.000 forkerte lønudbetalinger, så for øjeblikket er det godt at arbejde på Frederiksberg«.
Overenskomst 02 er først nu blevet underskrevet, på grund af voldgiften som organisationerne tabte.
»Det har gjort det svært at lønforhandle, men det er helt sikkert at vi er sakket bagud. Hvis vi ikke til januar ligger på KTO-niveau, så »boner« det ud ved de centrale forhandlinger. Vi arbejder for at skaffe en ordentlig løn for det fantastisk flotte socialpædagogiske arbejde som I laver!«
Flemming Nielsen, formand for specialområdets ledersektion, fortalte om arbejdet med at få ledersektionen godt i gang og lovede arrangementer for lederne, så de kan være med og få indflydelse. Helle Haslund fortalte fra handicapfaggruppens 12 deltagere, som har mange planer, bl.a. at se på sektorplanen for området, handicappolitik, ældreproblemer, merarbejde og andre problematikker. Lisbeth Andersen fra psykiatrifaggruppen fortalte om caféaftener og temadage. Hun efterlyste flere i udvalget. En udtalelse mod det famøse lønkaos i Københavns Kommune blev vedtaget. Udtalelsen vender sig især mod udlicitereing og privatisering uden at se på kvaliteten af det man får.
Bestyrelsen:
Formand og medlem af hovedbestyrelsen Helle Vibeke Haslund (udviklingshæmmede-området)
Næstformand og medlem af hovedbestyrelsen Kirsten Lindbjerg (børn og unge-området)
Kasserer og medlem af hovedbestyrelsen Bo Kirkestrup Bestyrelsesmedlemmer: Steen Petersen (udviklingshæmmede-området)
Birgit Karin Jørgensen (misbrugsområdet)
Karina Danielsson (udviklingshæmmede-området)
René Kreutzfeldt (børn og unge-området)
Inga Juul (udviklingshæmmede-området)
Helle Lundbak Larsen (udviklingshæmmede-området Frederiksberg kommune)
Yanaba Sankoh (udviklingshæmmede-området)
Janni R. Hammerum (børn og unge-området)
Begitte Severinsen (udviklingshæmmede-området)
§3 fællestillidsrepræsentant Karin Bengtson