Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Netop nu
Mad som pædagogisk aktivitet
Mad som en pædagogisk aktivitet var med lige fra starten, da Børnehaven Møllehøj i Bruunshåb ved Viborg blev indviet i marts 1998. Institutionen er indrettet med et centralt beliggende køkken med hensigtsmæssige arbejdspladser til både børn og voksne, da man gerne vil videregive den danske madtradition til børnene. Der er 48 børn i institutionen som dagligt får serveret morgenmad, formiddags- og eftermiddagsmellemmåltider samt dagens ret til frokost de fire første dage i ugen. Der er ansat en ernærings- og husholdningsøkonom i 25 timer om ugen, som har ansvaret for indkøb, planlægning og tilberedning af maden. Souschef Charlotte Gade pointerer, at det ikke er en madordning, men en pædagogisk aktivitet institutionen har og derfor skal forældrene ikke betale.
Nørrebromodellen
Tre forvaltninger i Københavns Kommune er på vej med en indsats over for utilpassede børn og unge. De tre er Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Ved uro og ballade skal et lokalt akutberedskab mobilisere de nødvendige ressourcer på tværs af forvaltninger og organisationer, lige som de tre forvaltninger inddrages i det forebyggende arbejde over for unge med problematisk adfærd. Det gør også SSP-samarbejdet, som inddrager og ansvarliggør forældre til kriminalitetstruede børn og unge. SSP samler og videregiver de gode erfaringer med forældrearbejdet, ligesom arbejdet med at inddrage konfliktmæglere i tilspidsede situationer fortsættes og udvikles.
Indsatsen for øget integration af børn og unge i de lokale klub- og fritidstilbud tænkes også styrket, bl.a. gennem konkrete projekter og støtte til foreningers integrationstiltag, ansættelse af ressourcepersoner på kulturinstitutioner i otte bydele, etablering af en it-café med ungdomsskolepladser på Nørrebro og en særlig indsats over for stærkt utilpassede unge i form af kriminalitetsfri fritidstilbud og brobygning til eksisterende klubber og foreninger.
Endvidere skal det opsøgende gadeplansarbejde over for kriminalitetstruede børn og unge videreudvikles, og forældrene skal i højere grad inddrages i dette arbejde, fx ved straks at inddrages hvis barnet eller den unge begår en kriminel handling. Nørrebro-modellen skal evalueres inden udgangen af 2006.
Tilfældig pædagogik
»Signalement af den danske daginstitution «, hedder en undersøgelse lavet af Stig Broström, DPU. Han har holdt 246 institutioners årsplaner op mod en spørgeskemaundersøgelse, hvor 462 institutioner har deltaget, og fundet frem til, at der er dramatisk forskel på, hvad pædagogerne siger, at de gør, og på hvad de skriver i årsplanerne. Resultatet en lidt tilfældig pædagogik, vurderer han, præget af pædagogernes indskydelser snarere end baseret på refleksion over mål og metoder.
Ifølge Broström er pædagogerne for forbeholdne over for at gribe ind i børnenes liv og bange for at påtage sig et lederskab. En af årsagerne mener han skyldes en opfattelse af, at barnet har et iboende selv, som kommer op til overfladen og udtrykker sig, hvis blot barnet får lov til at være aktivt og lege og agere.
Nye boliger
Der opføres nitten nye boliger på Vesterbro til særligt udsatte borgere. Byggeriet ligger i Dannebrogsgade og sker i samarbejde mellem Københavns Kommune og Boligselskabet KSB.
Bygningen skal være en fleksibel bebyggelse, der kan tilpasses, hvis behovet ændrer sig. Den bliver i fem etager med udnyttet tagetage og fuld kælder. De 19 boliger og fælleslokale har et bruttoetageareal på i alt 1.050 kvadratmeter, fordelt på et- og to-rumsboliger med et gennemsnitligt areal på cirka 40 kvadratmeter. Boligerne forventes klar til indflytning sommer 2005.
Byggeriet ligger i forlængelse af et samarbejde med forskellige boligselskaber om boliger til sårbare grupper i eksisterende byggerier i København. Aftalen blev indgået for tre år siden mellem Københavns Kommune og de almene boligorganisationer i København, og en del af aftalen var, at der skulle etableres 6-800 boliger for særligt udsatte grupper.
De 19 nye boliger opføres som en selvstændig afdeling i KSB, hvor Københavns Kommune får hundrede procent anvisningsret.
De offentlige ansatte kan se frem til 2,7 pct. i lønstigning næste år, mens de ansatte i den private sektor kan se frem til 3,8 pct. Ifølge KTO lægger det op til økonomiaftale med alt for lave lønskøn for den offentlige sektor.
Kommer regeringens lønskøn på 2,7 pct. til at indgå i de igangværende drøftelser med KL og Amtsrådsforeningen om kommuners og amters økonomi i 2005, fraråder KTO’s formand Dennis Kristensen stærkt KL og Amtsrådsforeningen at indgå en aftale med regeringen på et grundlag, som vil gøre det meget svært at lande de forestående overenskomstforhandlinger. Dennis Kristensen mener, det vil være naturligt, især hvis både kommuner og regeringen mener noget med ordene om at en kommunalreform skal betyde bedre service og bedre velfærdsydelser, at en ramme for lønudviklingen bør følge det private arbejdsmarked. Alt andet vil stille den offentlige sektor ringere. Du kan læse mere på http://www.kto.dk
Recovery uddannelse
Recovery er navnet på en ny måde at tænke på i forhold til mennesker med psykiske lidelser og psykiatriske diagnoser.
Det er også navnet på en ny socialpsykiatrisk kompetenceuddannelse for medarbejdere og brugere, som Bostedet Hedelund, Hedelunden 21, 2670 Greve, tilbyder. Uddannelsen sigter mod at kvalificere til at at arbejde recovery orienteret. Den henvender sig til medarbejdere inden for socialpsykiatrien og psykiatrien, der ønsker at arbejde ud fra recovery tanken eller allerede gør det. Derudover er den også åben for brugere, der ønsker at være medarbejder ved recovery projekter. Uddannelsen vil formidle viden og sætte holdninger til debat. Emner der vil blive behandlet er:
- kendskab til recovery forskning og litteratur
- beboernes rettigheder og muligheder for hjælp eller støtte
- alternative måder at forstå psykisk sygdom
- rammerne for selvbestemmelse set i relation til den enkeltes omsorgsbehov
- etiske principper for kontakten i recovery processen
- autenticitet og faglighed
- ligeværdig kommunikation
- konfliktløsning
- åndelige temaer
Uddannelsen foregår i Greve (eksternat). Den strækker sig over ca. et år med to sammenhængende undervisningsdage om måneden. Deltagerne forventes at arbejde med et mindre udviklingsprojekt, eventuelt på eller i samarbejde med deres arbejdsplads.
Der udstedes kursusbevis.
Undervisningen starter i oktober 2004.
Uddannelsen er på 120 undervisningstimer, fordelt på 10 gange to dage, inkl. frokost og kaffe/te. Herudover projektvejledning. Den koster 14.400 kr., som kan betales i fire rater á 3.600 kr. Tilmelding hos: Kursusleder Jette Kromayer, tlf. 43 95 81 13, email: Jette.Kromayer@faf.kk.dk eller udviklingskonsulent Hannelore Herrmann, tlf 43 95 81 10, email: HanneloreBrigitte.Herrmann@faf.kk.dk
Tilmelding til uddannelsen skal ske senest den 15. august 2004.
Recovery er en individuel indre proces, hvor en person i interaktion med sin omverden kommer fra en tilstand præget af den psykiske lidelse til en tilstand, hvor han eller hun kan leve et tilfredsstillende liv på egne præmisser og have en meningsfyldt hverdag ud fra egne ønsker og værdier. Det betyder at personen bliver i stand til at opbygge og bruge sit netværk, til at begå sig i sit lokale miljø og til at vælge at tage del i det omgivende samfund. (Fra Rapport om recovery, Københavns Kommunes Recovery Udvalg).
Nyt kursus om læreplaner fra CVU Øst
Loven om læreplaner i dagtilbud er vedtaget. Det betyder, at alle dagtilbud og kommuner skal arbejde systematisk og bevidst med kvaliteten i dagtilbud for de 0-6 årige og udarbejde pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal inddrage seks fokusområder: sprog – sociale kompetencer – personlige kompetencer - naturen og naturfænomener – kulturelle synspunkter – krop og bevægelse. På kurset lærer du, hvordan du kommer fra mål til handling, formulerer institutionens mål med udgangspunkt i børnene og deres kompetenceudvikling, anvender iagttagelse, analyse og evaluering som dokumentation og er med til at sikre børneperspektivet.
Kurset udbydes af CVU Øst og afholdes 4. til 6. oktober 2004 i København. Pris (ex. moms) kr. 2900,-. Læs mere her: https://mereviden.ucc.dk/ (link ikke længere aktivt, red.)
Her kan du også læse om kursuskataloget for efteråret 2004.