Det er så skidt, hvis vi ikke passer på dagplejen
Dagplejen i Danmark har rundet 50 år. Forældrene er glade for dagplejen, medarbejderne udviser tårnhøj trivsel, og forskningen viser, at det er et kvalitetstilbud. Alligevel læner politikerne sig tilbage, hvad angår dagplejens fremtid. Det ærgrer Ole Henrik Hansen, som forsker i dagtilbudspædagogik.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
”Vi har brug for dagplejen. Det har vi, fordi vuggestuekvaliteten er så svingende, som den er, og fordi det ikke er alle små børn, der kan trives i de store institutioner. Men der skal være kvalitet i dagplejen, og politikerne risikerer at smadre den kvalitet, hvis de ikke tager aktivt stilling til dagplejen som et varigt tilbud i kommunerne.”
Det siger Ole Henrik Hansen, lektor og ph.d. ved DPU, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse. Han har i årevis forsket i dagtilbudspædagogik, og han udarbejdede i 2013 forskningsrapporten ”Dagplejen i Danmark”. Hans forskning konkluderer, at de fleste dagplejere skaber nærhed, fælles opmærksomhed og et udviklende samspil med børnene.
Dagplejere som daglejere
Ole Henrik Hansen synes, det er beklageligt, at de fleste kommuner bruger dagplejen som en slags buffer:
”Når børnetallet er stigende, som det er for øjeblikket, bliver dagplejen ”stueren” igen, og politikerne vil gerne udbygge. Men når børnetallet så falder, fyrer man dagplejere i stedet for at reducere kapaciteten i institutionerne. Det er så skidt. For en ting er, at det er pokkers unfair over for de dagplejere, som har lagt liv og hjem og engagement til, og som så bare bliver brugt som daglejere. Men det går også ud over kvaliteten, mener Ole Henrik Hansen.
Kvalitet er en proces
Han pointerer, at kvalitet skal bygges op.
”Det kan tage år at opbygge gode miljøer, hvor der er et godt samspil, og hvor der sker en løbende udvikling. Det har også stor betydning for kvaliteten, at de enkelte dagplejere får relevant uddannelse, og det sker jo løbende. Men hvis man hele tiden bruger dagplejen som buffer, bliver det svært at fastholde kompetencerne,” siger Ole Henrik Hansen.
Han er positiv over for de bestræbelser, der er i forhold til at tilbyde dagplejere uddannelsen som pædagogisk assistent.
”Det er godt for kvaliteten. Og man kan så også håbe, at der vil være større tilbøjelighed til at fastholde medarbejdere, som man har investeret i.”
Formand for dagplejeområdet i LFS, Majbritt Kronbøl, genkender Ole Henrik Hansens betragtninger.
”Det er slående, at vi også i forbindelse med kommunalvalget så rigtig mange politikere, der udtrykte sig positivt i forhold til dagplejen, men som ikke havde visioner for, hvordan man fastholder i en periode med faldende børnetal. Derfor vil vi som fagforening prioritere arbejdet med at gøre politikerne opmærksomme på de udfordringer,” siger Majbritt Kronbøl.
Dagplejen 50 år
Den kommunale dagpleje blev til som en nødløsning, fordi der manglede daginstitutionspladser, men udviklede sig til et kendt og elsket tilbud, der for mange forældre er første valg.
I 2017 er der afholdt 50 års jubilæum i
- Albertslund
- Ballerup
- Brøndby
- Gentofte
- Gladsaxe
- Hvidovre
- Herlev
- Høje Taastrup
Dagplejen i Lyngby-Tårbæk var den første kommunale dagpleje i Storkøbenhavn og kunne fejre 50 års jubilæum allerede i 2015, mens dagplejerne København, Frederiksberg og Rødovre fejrede i 2016. I 2018 kommer turen til Glostrup og Vallensbæk, mens Ishøj må vente til 2020.