Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Årsmøde i dagplejeområdet:
Af Elisabeth Lockert Lange
Til forhandling
Dagplejeområdets årsmøde satte fokus på dagplejernes nye overenskomst. Meget er uvist, meget skal forhandles i kommunerne, men projektet er fuldtidsløn. Formand Britt Petersen gav svar på en laktaske fuld af spørgsmål.
Det myldrede ind med kvinder i Valby Medborgerhus til dagplejeområdets årsmøde. 90 kvinder (og én mand) endte den med på denne almindelige tirsdag aften i september. De kom for at høre bl.a. dagplejeområdets formand Marianne Rosells status på året og for at diskutere dagplejernes nye overenskomst.
Områdebestyrelsen blev udvidet med to dagplejere: Jonna Christensen fra Amager og Annette Sjelle fra Valby. Det samme blev dagplejernes faggruppeudvalg, endda med Jonna Christensen som den ene, mens June Andreasen fra Amager var den anden.
Marianne Rosell tog i sin status udgangspunkt i fusionen mellem FOA og PMF, som blev en realitet i januar. Nu står den lokale fusion mellem LFS og fire PMF-afdelinger for døren, i første omgang er der nedsat en fusionsarbejdsgruppe med tilhørende emnearbejdsgrupper.
”PMF kommer med ca. 5000 medlemmer, som skal ind i det almene område, og der skal oprettes 18 kommuneklubber meget lig dem vi kender i dagplejen. På sigt skal dagplejere og pædagogmedhjælpere samarbejde i klubberne om medarbejderaftaler og hovedsamarbejdsudvalg”, sagde Marianne Rosell og lovede at der ville blive indkaldt til ekstraordinær generalforsamling, inden fusion sættes endeligt i søen.
Hun tog kort hul på den senere diskussion om dagplejernes overenskomst:
”Vi har været hele vejen oppe og nede på grund af denne overenskomst. 100 pct. løn for fuld arbejdstid, ja det har vi ønsket i rigtig mange år, men hvad sker der så? Usikkerhed, tvivl, ”skal jeg nu passe fire børn”, ”kan en ny få mere i løn end jeg som har mange år på bagen”? Ja jeg kunne blive ved”.
Forandringer
Tre kommuner i amtet berøres af den kommende kommunalreform, som skal træde i kraft fra næste årsskifte. Det er Værløse, Søllerød og Ledøje-Smørum, som alle fusionerer med andre kommuner i Nordsjælland, hvor det ikke er LFS men andre FOA-afdelinger der forhandler. Marianne Rosell opfordrede FOA til at få lavet en struktur hurtigt, så de enkelte medlemmer kan se, hvor de hører til. Det giver utryghed for både dagplejere og pædagoger, for hvordan kommer dagplejen til at se ud efter 1. januar 07.
Hun pegede på at netop tryghed i ansættelsen ikke mindst under forandringer er en mærkesag for forbundsformand Dennis Kristensen. Og netop nu sker der store forandringer, ikke kun gennem kommunefusioner, også i kommuner der ikke fusionerer, er dagplejen i spil. Bl.a. i Albertslund og Glostrup, hvor man vil tilknytte dagplejen til institutioner i en nord og syd opdeling. Hvordan og om det berører leder, pædagoger og gæsteplejen er uvist.
Også børnetallet forandrer sig, og det følges med mere end interesse i langt de fleste kommuner. I nogle områder i nogle kommuner mangler der børn til både dagpleje og vuggestue.
”Det ser ud til at vi skal ud og sælge os selv til vor tids meget bevidste forældre, som ikke kender til dagplejen. Hvordan kan vi agitere for dagplejens unikke pasningstilbud med egen pædagogik? Gennem læserbreve, foldere, oplysningskampagner på biblioteker, eller ved at stoppe de vordende mødre på gaden? Det er nogle af mulighederne”, vurderede hun.
Ikke alt er bekymring. Lærerplanerne har på mange måder givet inspiration. Bestyrelsen har sammen med faggruppeudvalgene kørt en række temaaftener om emnet, seks i alt. Det har været en succes med mange medlemmer tilmeldt hver aften. Temarækken slutter i slutningen af oktober.
Bestyrelsen har i et års tid sat arbejdsmiljø på dagsordenen. Dels i forhold til tillidsrepræsentanterne, hvor en spørgeundersøgelse viser at deres fravær fra arbejdspladsen kan give problemer, selvom det generelle indtryk er at der er respekt om kolleger der er fagligt aktive. En række værktøjer er sendt ud til faggrupperne, og der afventes en tilbagemelding. Desuden undersøger bestyrelsen arbejdspladsvurderinger – ud fra en række tanker om hvor mange der har lavet dem, er de brugbare, er de for hjemmet og/eller legestuen osv.
status på vegne af dagplejernes faggruppeudvalg. Årets aktivitet hed frem for alt læreplaner, men udvalget er meget åbne over for andre emner fremover. Og så efterlyste de nye medlemmer til udvalget – og fik som sagt to nye dagplejere.
Anny Zahlekjær fra faggruppeudvalget for dagplejepædagoger udtrykte også tilfredshed med samarbejdet omkring læreplaner. Næste periodes emne ønsker de bl.a. bliver seniorordninger for pædagogerne. De har særligt set på den nyforhandlede ordning for pædagogmedhjælperne, som i deres seniorordning har fået en uges ekstra ferie.
Fuldtidsløn
Så blev der snakket overenskomst. LFS’ formand Britt Petersen gennemgik de forskellige overenskomster for pædagogerne, lederne og dagplejerne. Alle tre grupper har fået stigning i løntrin og pensionsforhøjelser. Det særlige for lederne er den store andel af overenskomsten til lokale forhandlinger. For dagplejerne har projektet været at hæve lønnen fra 81 pct. løn til 100 pct. løn for alle dagplejere, det vil sige fuldtidsløn for fuldtidsarbejde (svarende til løntrin 15). Men samtidig betyder det en arbejdsforpligtelse op til fire børn, og det har betydet utryghed.
En laktaske gik rundt. Ikke for at samle ind til noget eller nogen, men for at samle spørgsmål til debatten om overenskomsten. Det var først og fremmest de nære ting, der blev stillet spørgsmål til, og de var udtryk for en usikkerhed for den fremtidige normering og kvaliteten i dagplejen.
Hovedspørgsmålene kan man sige var ikke overraskende: hvad sker der med vores løn? Og skal vi nu alle have fire børn?
Det svar der gik igen var: der skal forhandles! Meget er nemlig stadig uvist og usikkert, og LFS skal rent faktisk ud i alle kommuner og forhandle, sådan at alle allerede ansatte dagplejere kan komme over på den nye overenskomst senest 1. april 08.
Ingen skal gå ned i løn! Men ingen ved om kommunerne vil forsøge at kræve at dagplejerne passer fire børn. Ambitionen for LFS er dog at ingen tre-børnsdagplejere nødvendigvis skal passe faste fire børn. Fire faste børn vil være en forringelse af dagplejen, og det skal fagforeningen overbevise kommunerne om. Det vil sige at forhandling skal der til.
De nuværende aftaler i kommunerne er meget forskellige, det gør det svært at sige noget generelt og samlet om aftalerne – andet end netop at der skal forhandles hvert sted og at grundlaget er fuldtidsløn.
Mange af spørgsmålene var i øvrigt københavnerspørgsmål. Ud over fire-børnsproblematikken handlede det om kvalifikations- og andre tillæg når lønnen bliver fire-børnsløn. Svaret var at pengene til tillæg ikke falder væk, men – ikke overraskende – indgår de i forhandlingerne.